DVD : Het voetbal cabaret van Studio Spaan

Tussen het EK van 2000 en het WK in 2002 vertolkten Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten vele bekende mensen tijdens het programma Studio Spaan van Henk Spaan. Niet alleen bekenden uit de voetbalwereld werden geïmiteerd, maar ook mensen als Anton Geesink. En Boudewijn Büch. Op deze DVD vind je de beste momenten uit dit programma plus een extra DVD met daarop een terugblik op alle WK's waaraan Oranje tot nu toe meedeed.

De typetjes die Van Muiswinkel en Van Vleuten nadoen zijn natuurlijk onvergetelijk, wie moet er nu niet lachen om de geniale vertolkingen van Harry van Raaij, Ronald Koeman, Hugo Camps of Jan Mulder? Nu zijn de opnames op deze DVD natuurlijk tussen 2000 en 2002 gemaakt, en zal de clou hier en daar niet meer direct doordringen tot de kijker, maar dit is niet eens een grote beperking want de humor is tijdloos.



Op de eerste DVD vind je dertien verschillende uitzendingen aan elkaar gepraat door Henk Spaan, hij introduceert hierin niet alleen de gasten die in die aflevering aan tafel zaten, maar ook vertelt hij een beetje over de geschiedenis van Studio Spaan. Het veertiende filmpje is een compilatie van meerdere momenten van het cabaret van Studio Spaan. Tevens staan op deze DVD een aantal korte filmpjes die Van Muiswinkel en Van Vleuten gemaakt hebben. Zo komt onder andere Coken met Maradona aan bod en de Penalty kliniek met Willy en René van Koevoerden. Als extra staan een Making Off van de cabaret aan tafel sketches, en een compilatie van de beste momenten uit Studio Spaan op deze DVD.

De tweede DVD bevat een overzicht van de belangrijkste momenten van de WK's waar oranje tot nu toe aan meedeed. Deze momenten worden aan elkaar gepraat door Henk Spaan, en van commentaar voorzien door Van Muiswinkel en Van Vleuten. Hierbij spelen ze de typetjes die in die tijd een belangrijke rol speelden. Zo komen uit de jaren dertig de twee bankzitters Fons de Munnik en 'Bokky' Meerum Terwogt in beeld,. bij de jaren zeventig zie je onder andere Rinus Michels, Willem van Hanegem en Ruud Krol. De jaren negentig worden vertegenwoordigd door Leo Beenhakker, Guus Hiddink en Ruud Gullit e.a.

Ook de schandalen die in de verschillende jaren en rol speelden komen aan bod. Uit 1974 natuurlijk het zwembad incident, in 1978 het wel of niet gaan naar Argentinië, en in 1990 het spuugincident tussen Rijkaar en Völler. Voor het WK van 1994 wordt vooral de keuze van de bondscoach goed aangepakt, terwijl in 1998 het WK-liedje van Youp van 't Hek een terugkerend item is, net als de baby van Jaap Stam trouwens.

Al met al heb ik tijdens het kijken van deze DVD's continu in een deuk gelegen van het lachen. Hij krijgt van mij dan ook vijf sterren.




Label: B-motion Releasedatum: 11 mei 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!