CD: Marike Jager - The Beauty Around

Wie is Marike Jager? Geboren in Leusden. Zevenentwintig lentes jong, of oud, afhankelijk van je perspectief. Singersongwritester, absoluut. Ze bracht niet eerder een album uit, maar heden is het tijd voor haar debuut. Samen met toetsenist Henk Jan Heuvelink en een aantal gastmusici nam ze The Beauty Around op.



Maar hoe klinkt dat? Meest kenmerkend is natuurlijk de stem, maar bovendien de jazzinvloeden, en de prominente aanwezigheid van de toetspartijen.

Met de stem zit het wel goed. Warm, met diepte en helderheid. De eerste tonen op het album, die van Thoughts of today, lijken een beetje op een ouderwetse trekzak, die erg mooi combineert met Jager's stem en de akoestische gitaar. Mooi sober. De lovende kritieken over haar stem, onder andere in het kader van De grote prijs van Nederland, lijken me alleen maar terecht.

Echter, niet alle nummers voelen onverminderd goed. In sommige nummers denk ik dat de stem van Jager beter tot haar recht zou zijn komen, waarneer meer beperking betracht zou zijn. Bovendien vind ik de liedjes die meer folk/rock- dan jazzgeoriënteerd zijn sterker. Dan klinkt haar stem warmer en authentieker. Focus is daar een goed voorbeeld van, of Bittersweet. Alhoewel de tracks vakman(vrouw)schap verraden, mag het wat mij betreft soms wel wat meer 'uit de bocht'. Misschien zijn de jazz-getinte nummers wel té doordacht en te verfijnd (bijvoorbeeld: Fling Flack Toodah!), waardoor het wat klinisch overkomt. Het slotnummer, Hide and seek, met enkel begeleiding op piano doet daarentegen bijna cabaresk aan, tot aan het refrein. Mooie wisseling van tempo en structuur, mooi contrast.

De sfeer op het album is er één van lenteachtige melancholie en bezinning met highlights. Niet voor één gat te vangen dus.

Kortom: een gevarieerd album van een getalenteerde zangeres en songschrijfster. Ik ben er eerlijk gezegd nog niet helemaal uit wat het eindresultaat is. Iets minder franje was wellicht méér geweest, en ik mag persoonlijk de jazz accenten niet zo erg. Het maakt het druk, het leidt af van de zang. Heel verantwoord, maar het album boet erdoor frisheid en originaliteit in. Wie daar minder moeite mee heeft, en bovendien affiniteit met luisterliedjes, zal dit album waarschijnlijk hoger waarderen. Marike Jager is ontegenzeggelijk iemand om in de gaten te houden. En dat zal wel lukken, want ik verwacht een hoge speeldichtheid in het festivalcircuit.

Voor meer informatie en soundbytes, zie de website van Marike Jager.



Label: Morning Coffee Records/V2 Releasedatum: 15 mei 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!