CD: Therapy? - One Cure Fits All

One Cure Fits All Nieuwe cd's van Pearl Jam, Tool en Therapy? Goed dat tenminste nog enkele kleurrijke exponenten van het vorige muziekdecennium de eeuwwisseling overleefd hebben. Al had ik van Therapy? gedacht dat ze zich aan hun Ten Year Plan zouden vastklampen. Gelukkig hebben ze het niet gedaan want ondanks dat de Noord-Ieren met wisselvallig resultaat platen uitbrengen, komt er zo nu en dan toch weer zo'n echt popmetalpunkalbum van hen uit. High Anxiety was drie jaar geleden een aangename terugkeer naar de eenvoud en de herkenbare stijl. Elke cd die mij doet denken aan hun klassieker Troublegum stemt mij gelukkig. De opvolger van dat album (Never Apologize Never Explain) was echter wat minder. Te veel herrie, te weinig melodie en bij Therapy? moet de 'herrie' en de 'melodie' in balans zijn.

Op Never Apologize, Never Explain hoorden we een Therapy? dat teruggreep naar hun begintijd. Toen de invloeden van Killing Joke, Joy Division en Hüsker Dü niet te ontkennen waren. Op One Cure Fits All grijpt Therapy? ook weer terug naar die noisy periode. Zoals 'Private Nobody' dat gedragen wordt door het fantastische drumwerk van Neil Cooper. 'Unconsoled' en 'Sprung' leunen zwaar op bas en drum waardoor de songs een jaren tachtig-tintje krijgen. Andy Cairns zorgt met zijn eeuwig hypnotiserende zang dat Therapy? eigentijds blijft. Therapy?

De beste songs zijn vaak de melodieuze. 'Deluded Son', 'Dopmamine, Seratonin, Adrenaline' en 'Rain Hits Concrete' kunnen zich meten met 'Nowhere', Stories' en 'Die Laughing'. Maar het meest verrukt ben ik misschien wel van 'Walk Through Darkness' wat een hoog Infernal Love-gehalte heeft. Jammer dat Therapy? geen gebruik meer maakt van een cello, want een laagje melancholie zou dit album af gemaakt hebben.



Label: Spitfire Releasedatum: 24 april 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!