DVD: GOAL! - The Impossible Dream

Voetbal is hot! Het spannende seizoen is in Nederland nog maar net afgelopen of het WK staat alweer voor de deur. Voor hen die maar niet genoeg kunnen krijgen van volkssport nummer één, is sinds kort de voetbalfilm Goal, the Kickoff – The Impossible Dream op DVD verschenen. Spannend genoeg om je nog een tijdje zoet te houden of een goedkope poging om geld te verdienen aan verstokte fans?
GOAL! - The Impossible Dream vertelt het verhaal van de jonge Santiago Munez. Op jonge leeftijd passeerde hij, met zijn vader en broertje, illegaal de grens met de Verenigde Staten om een nieuw bestaan op te bouwen. Al als jong kind was hij onafscheidbaar van zijn leren voetbal, en ook in zijn nieuwe bestaan, in het bedrijf van zijn vader, blijft hij trouw aan de sport. Op een dag wordt hij gespot door voormalig scout Glen Foy, die hem overhaalt om een bezoekje te brengen aan Newcastle. Daar heeft Glen namelijk een try-out voor hem geregeld bij de plaatselijke United. Maar er zijn grenzen die Santiago moet overwinnen; zijn vader gelooft niet een toekomst als voetballer, hij mist het geld om een ticket te kunnen betalen en zijn tegenspelers gunnen hem geen kans. Maar het is niet allemaal kommer en kwel, want er blijken lichtpuntjes te zijn; zijn voetbaltalent kent vrijwel geen weerga en Santiago krijgt hulp uit onverwachte hoek.
Elk verhaal dat om voetbal draait brengt natuurlijk de verwachting met zich mee dat we te maken krijgen met een soort wondersloffen van Sjakie. Gelukkig is dit vooroordeel maar ten dele waarheid bij GOAL! - The Impossible Dream. Natuurlijk, bij elk talent dat doorbreekt is er sprake van 'wondersloffen', zeker als het gaat om een jonge speler die afkomstig is uit de sloppenwijken van Mexico. Maar het verhaal van Santiago Munez is zeer onderhoudend en wordt nergens vervelend door clichés. Daarnaast is het geheel gewoon erg mooi om te zien. Zowel de stad Newcastle als het voetbalveld worden op een prachtige manier weergegeven, waardoor je je echt midden in de Noord-Engelse industriestad waant en tijdens de wedstrijden langs de zijlijn staat; zeker bij dat laatste is het geluid echt fenomenaal. Het acteerwerk is over het algemeen erg goed, al worden sommige accenten wel erg aangedikt. Gelukkig staat dat niet in de weg van de echte voetbalemotie die in deze film naar voren komt.
De dvd bevat, zoals de fans van Newcastle Utd. Zouden zeggen, een shiteload aan extra's. Niet alleen vind je een "making of", waarbij niet alleen aandacht is voor het maken van de huidige film, maar ook wordt verteld over de twee volgende films over Santiago Munez. Daarnaast is er in de feature "De prachtige wedstrijd" aandacht voor de voetbalbeelden die in de film te zien waren en kun je alvast de trailer bekijken van "Goal 2 – Living the Dream". Als je meer wilt weten over het maken van de film kun je er ook voor kiezen om gedurende de film een commentaartrack van de regisseur (Danny Cannon) mee te laten lopen; hij vertelt je van alles en nog wat over GOAL! - The Impossible Dream. Ook de in Mexico erg bekende hoofdrolspeler Kundo Becker komt aan het woord; hij vertelt wat zijn meest geliefde voetballers aller tijden zijn. Tot slot vind je ook nog een tweetal features die te maken hebben met het wereldkampioenschap (WK): een overzicht van voetbalmomenten uit het verleden en een soort promofilmpje voor het WK in juni en juli. Het enige wat eigenlijk nog mist is hoe een echte profvoetballer de film waardeert, maar misschien is dat op een volgende dvd te verwachten.Al met al is GOAL! - The Impossible Dream een erg geslaagde film over voetbal, dromen en doorzetten. Ook voor mensen die niet echt van voetbal houden is deze film prima door te komen; de sympathieke hoofdrolspeler verovert je hart en de film zit goed in elkaar. Qua beeld en geluid voldoet de dvd ruimschoots en ook qua extra materiaal word je als kijker goed verwend. Ik kan in ieder geval niet wachten op het tweede deel!Label: Buena Vista H.E. Releasedatum: 12 april 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!