DVD: Planet Earth

Onze planeet is een onaflatende bron van inspiratie, nieuwsgierigheid en schoonheid. De dampkring, de grote oceanen en de hete inhoud zorgen keer op keer voor de meest prachtige beelden. Maar het is niet allemaal positief. De krachten die op de aarde inwerken zorgen soms ook voor rampen en chaos; genoeg materiaal voor een serie documentaires over de planeet Aarde. In zeven delen, op drie discs: Orion Channel, Planet Earth.




De serie bestaat uit een zevental documentaires die ingaan op alle natuurlijke onderdelen van onze planeet. Niet alleen verwent de serie de kijker met honderden prachtige natuurlijke verschijningen, maar je steekt er ook nog wat van op! Niet voor niets is Planet Earth bekroond met een Emmy Award. Omdat de documentaires uit zeven verschillende onderwerpen bestaat, hierbij eerst een kort overzicht:
quote:
DVD 1

De levende planeet
Vulkanen, aardbevingen, de aarde is voortdurend in beweging. Door het bestuderen van de aardkorst krijgen wetenschappers meer en meer zicht op de constante krachten van onze planeet.

De blauwe planeet
Duik de oceanen in en ontdek nieuwe levensvormen. Maar opgepast, water kan ook verwoestende krachten ontwikkelen, zoals stormen en zeebevingen.

DVD 2

De klimaatpuzzel
Is een nieuwe ijstijd onafwendbaar of zal de aarde ten onder gaan aan een gigantische overstroming? Het weerpatroon uit het verleden geeft ons een beeld over wat wij in de toekomst van ons klimaat mogen verwachten.

Verhalen van andere werelden
Reis naar andere plaatsen in ons heelal om zo de geheimen van het ontstaan van onze eigen planeet te ontdekken! De gigantische vulkaan Lo op Venus, de dode ster Nemesis.

DVD 3

De zon
De zon, het hemellichaam dat centraal ligt in het zonnestelsel waar onze aarde deel van uitmaakt, straalt warmte en licht uit. Ontdek hoe de zon het leven op onze planeet kan beinvloeden.

Geschenken van onze planeet
De aarde biedt ons veel verborgen schatten. Wij maken dankbaar gebruik van deze delfstoffen en mineralen, ter ontwikkeling van onze technologie. Maar hoe zijn deze "schatten" ontstaan?

Het lot van de aarde
Overstromingen, het broeikaseffect, een nucleaire winter..... Wat is het lot van onze aarde en hoe kan de mensheid deze "vernielingszucht" een halt toeroepen?



De serie geeft, zoals hierboven valt te zien, een uitgebreide beschouwing op alle interne en externe elementen van onze planeet. Sommige onderwerpen vallen qua mooie beelden en qua natuurlijk ontwikkeling een beetje buiten de rest van de serie, maar passen prima in de uitleg over de invloed van de mensheid op het milieu. Planet Earth is niet alleen zeer leerzaam en boeiend, het biedt een reeks prachtige beelden van de aarde, de atmosfeer en het binnenste van de planeet. Maar er zijn ook minpunten: de beelden stammen uit de jaren tachtig. Op zich geen probleem, de vulkaanuitbarsting is nog steeds indrukwekkend, maar de beelden zijn korrelig en soms onscherp. Een groot nadeel als je deze serie vergelijkt met documentaires uit de laatste jaren. Daarnaast is de informatie uit de serie Planet Earth gedateerd. Wat dat betreft kun je tegenwoordig prima terecht bij de vele zenders die dit soort programma's tegenwoordig uitzenden, of natuurlijk wachten op de gelijknamige serie van de BBC.



Label: Orion Channel Releasedatum: 30 maart 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!