Boek: Alles wat goedkoper kan met de computer

Goedkoper met de computer?In bijna ieder huishouden is tegenwoordig wel een computer met een internetaansluiting te vinden. En Nederlanders zouden geen Nederlanders als ze de PC niet zouden gebruiken voor hun eigen geldelijke gewin. Niet alleen door allerlei spulletjes via de bekende verkoopsites aan te bieden, maar ook door allerlei gratis spulletjes aan te vragen en mee te doen met allerhande prijsvragen. Victor Peters is daar handig op ingesprongen, want hij komt met een boekje Alles wat goedkoper kan met de computer, een handleiding om geld te besparen via het internet.

Op de voorkant van het boekje staan direct al een aantal onderwerpen aangegeven. Onderwerpen als 'Gratis telefoneren, besparen op brandstof, voordeel halen op Marktplaats, besparen op de energierekening' en nog een aantal. Het boek is onderverdeeld in een achttal hoofdstukken. De eerste zeven gaan over het besparen van geld en het laatste over het verdienen van geld op internet. Maar om direct maar heel erg eerlijk te zijn: het boekje is niets anders dan een aantal overbekende links waarbij tot in den treure wordt uitgelegd hoe het werkt. Zo krijg je maar liefst zes pagina's uitleg over hoe je je aan kunt melden bij een goedkope telecomaanbieder. In evenveel bladzijden krijg je ook uitleg over de werking van iets simpels als Marktplaats. Voor de absolute leek is het allemaal prima te begrijpen, maar de informatie die gegeven wordt in het boekje is ook op desbetreffende sites zelf te vinden. Daarnaast worden er wel tips gegeven over besparingsmogelijkheden die niet iedereen kent (bijvoorbeeld Skype), maar de vraag is of dit wel praktisch genoeg is voor de beginnende computeraar.




Ook de tips die gegeven worden bij het besparen van brandstof voor de auto en energiekosten voor in huis zijn misschien een beetje dubieus. Zo wordt er per onderwerp vaak maar een enkele aanbieder genoemt, terwijl er soms betere alternatieven zijn (waarom wordt er bijvoorbeeld gekozen voor United Consumers?). Ook is het erg merkwaardig dat het wordt aangeraden om muziek te kopen via iTunes, terwijl erg toch echt wel goedkopere alternatieven te vinden zijn. Gelukkig zijn er ook nog wel goede tips voor de echte leek: vergelijk prijzen via de pricewatch van Tweakers en download freeware via Download.com

Nu is een boekje met informatie om geld te besparen best leuk en aardig, maar voor mensen die echt geld willen besparen met de computer heb ik nog wel een echt goede tip: koop geen boekje van een euro of 15, maar ga lekker eens snuffelen op internet; er zijn genoeg gratis sites die tekst en uitleg geven bij het gebruik van bepaalde diensten. Voordeel? Je houdt je geld in de knip, het internet is altijd actueel en je kunt ervaringen van anderen teruglezen.

Alles wat goedkoper kan met de computer is best aardig om eens door te bladeren, maar voor mij stond er echt niets nieuws in. De beschrijvingen zijn veelal erg lang en alleen geschikt voor de absolute beginner. Soms lijkt het wel alsof de auteur betaald wordt door bepaalde websites om ze aan te prijzen; vooral websites als Favours en UnitedConsumers worden wel erg uitgebreid behandeld. Zoek je een leuk cadeautje voor die ene oom die voor het eerst van zijn leven met een computer aan de slag gaat, dan is dit boekje misschien nog wel leuk om weg te geven, maar voor iedereen die weet hoe Google werkt: Alles wat goedkoper kan met de computer lekker laten liggen.



Uitgever: A.W. Bruna ISBN: 90-229-5017-4 Pagina's: 160
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!