DVD - Leef!

Leef! was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival van vorig jaar. De film is geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen, die vlak voor de opening van het festival overleed aan de gevolgen van kanker. De titel kreeg zo een wel heel ironische lading. En het leverde Leef! ongewild extra exposure op. Nu de film op dvd is uitgekomen, heeft FOK! natuurlijk ook een review. Zijn de drie gouden kalveren (waaronder de publieksprijs) terecht? Of is Leef! overgewaardeerd?


Leef! gaat over Anna Jongkind, een verloskundige met een eigen praktijk en een gezin. Ze is begin veertig en vol levenslust. Maar niet alles in haar leven loopt zoals het zou moeten. Haar huwelijk is niet meer wat het geweest is, haar ene dochter Robin is een onhandelbare puber en haar andere dochter Isabelle heeft al sinds haar derde jaar hartproblemen. Daarnaast heeft ze ook nog een moeizame relatie met haar moeder. Om alles een beetje op een rijtje te krijgen, begint Anna te schrijven. Als ze haar schrijfsels laat lezen aan de mensen die haar dierbaar zijn, verandert er een hele hoop. Oud zeer komt weer omhoog, en nieuw zeer dient zich tegelijkertijd aan. Anna moet alle zeilen bijzetten om haar huwelijk en haar gezin te redden. Zal het haar lukken om de boel bijelkaar te houden?

Dit is kort samengevat het verhaal van de film. Natuurlijk zijn er nog een aantal zijsporen, en ik kan zeggen dat Leef! zeker niet saai is. Een boeiend scenario, goed acteerwerk, een lach en een traan, Leef! heeft het allemaal. Monic Hendrickx (ook bekend van de film Nynke) is Anna en verdient hiervoor zeker een compliment. Over de toekomst van de Nederlandse film maak ik me ook geen zorgen, met talentvolle actrices als Sarah Jonker (Robin) en Sophie van Winden (Isabelle) in opkomst. Bijrollen zijn er voor Anne-Wil Blankers, Jeroen Krabbť en Tanja Jess.


De dvd-uitgave van Leef! is een beetje aan de magere kant. Als extra's staan er een Making Of en een Behind The Scenes op, maar die bestaan grotendeels uit hetzelfde materiaal. Waarom er dus twee items van zijn gemaakt, is mij een raadsel. Wel leuk is het commentaar van Van de Sande Bakhuyzen te horen, zijn inzichten over deze film, gerelateerd aan zijn gezondheidstoestand. Nederland is een goede regisseur armer en dat is erg zonde. Maar wat Van de Sande Bakhuyzen achterlaat is de moeite waard. Leef! is een mooie, ontroerende film, die zeker vier sterren verdient. Jammer van de dvd-release, die had wel wat beter gekund.Label: A-film Releasedatum: 23 maart 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!