CD: GEM - Escapades

Ken je die reclame waarin je Erben Wennemars weg ziet schieten op het ijs? De reclame die tijdens de Olympische Spelen heel vaak voorbij kwam. Juist ja, die met dat heerlijke muziekje eronder. Velen zullen op Internet al gezocht hebben van wie dat nummer was, maar voor degenen die nog steeds hun hersenpan horen kraken elke keer als het nummer voorbij komt: het is GEM met Good to know you.

GEM is net als Erben. Een ontzettend snelle start en gelijk doorhalen. Eén van de beste Nederlandse sprintbandjes is het. Nog geen vier maanden waren ze bij elkaar of ze stonden in 2003 al in het voorprogramma van The Libertines. Een opening van 9,2 sec is er wel mee te vergelijken, en dan dus meteen een snel rondje er achteraan knallen. Dat deed GEM ook want binnen één jaar hadden ze al een platendeal bij onze nationale trots, Excelsior, te pakken.
Erben maakt er een 500 of 1000 meter van, maar GEM gaat verder! Een succesvol tourschema zorgde in de afgelopen jaren voor veel naamsbekendheid. Zo stonden ze onder andere op Lowlands, Noorderslag en speelden als voorprogramma van de Von Bondies en Stereophonics.


Nu begin 2006 brengt de rock 'n roll-formatie haar tweede album uit. Is de stap van de sprinter naar de stayer gemaakt? Ook in Duitsland hebben ze nu een labeldeal afgesloten en timmeren dus internationaal gezien ook goed aan de weg. GEM lijkt in ieder geval een blijvertje. En gelukkig maar want Nederland kan bandjes zoals dit goed gebruiken. Ze klinken als The Strokes van de lage landen, invloeden van andere oudere rock 'n roll bands als The Jam, The Smiths en The Sex Pistols kunnen ook genoemd worden. Misschien had de band The Gem moeten heten?

Het nieuwe juweeltje van GEM heet Escapades en is weer een echt rock 'n roll plaatje. Een verzameling van grotendeels uptempo nummers met lekkere vette gitaarriffjes, straffe snaredrums en de geraspte rockstem van Maurits Westerik. Heerlijke gitaarsolo's zoals in The subterranean parade versterken het geheel. De gitaristen Bas de Graaff en Vincent Lemmen staan hun mannetje. Het album is minder opgefokt dan hun vorige plaat Tell me what's new. Waarschijnlijk mede door het productieteam bestaande uit onder andere Frans Hagenaar en Anne Soldaat. De laatste is bekend van het Nederlandse bandje Daryll-Ann en zal zeker een groot aandeel hebben gehad in het 'poppy' en melodieus maken van sommige nummers. Het klinkt nu meer als een geheel, maar nog steeds om op het schaatsen terug te komen als 'effe knallen'!


Er zitten weinig echte rustmomenten in de plaat, maar door de subtiele afwisseling van de plaat is dit niet erg en het blijft natuurlijk een rock 'n roll bandje. Die horen aanstekelijk en energiek te zijn en GEM maakt dat ook waar. Enige nadeel is wel dat het in het begin een beetje op elkaar lijkt. Maar na meerdere draaibeurten krijgt elk nummer wel een uniek tintje.
Het nummer Good to know you was wel de beste keus voor de single omdat het lekker melodieus en aanstekelijk klinkt. The subterranean parade, Fight On en Move on behoren ook tot de hoogtepunten van de CD. Someone vind ik persoonlijk een iets minder goed nummer op het album, maar dat is eigenlijk het enige. Strangers in the night en het eerder genoemde Move on zouden goede kandidaten zijn voor een eventuele tweede single. De afsluiters van het album grijpen wel een beetje terug op hun eerste CD en maken er een energiek, maar kaler klinkend einde van.

Met dit plaatje krijgt GEM qua draaibeurten bij mij ook een podiumplaats in mijn CD-speler. Ook een bronzen plak, net als Erben. Nog meer Nederlandse trots dus. Een 7.5 en 4 sterren volgens FOK!-standaard omdat het aanrader is.



Label: Excelsior Releasedatum: 27-02-2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!