DVD: Bill Hicks - Relentless

Relentless
Rykodisc is bezig om Bill Hicks postuum heilig te verklaren. De laatste jaren verschijnen er met enige regelmaat opnames van deze in 1994 overleden stand-up comedian. In december besprak ik het fantastische dubbelalbum Salvation dat mij introduceerde tot de logische wereld van Bill Hicks. Relentless is een nieuwe DVD die mij ook de visuele kant van de meester leert kennen.

Minpunt van geluidsopnames is dat je geen beeld krijgt van het gepresenteerde materiaal. In het geval van Hicks mis je een essentieel aspect van zijn voordracht. Om die reden brengt Rykodisc nu ook DVD's uit (eerder verscheen al Sane Man en Bill Hicks Live: Satirist, Social Critic, Stand Up Comedian.) Waarom dit relatief lang duurde kan te maken hebben dat er weinig geschikte opnames van Bill Hicks zijn gemaakt. De redactie van Zomergasten had voor de aflevering met Theo Maassen enige moeite om kwalitatief goede beeldfragmenten te vinden. De destijds uitgezonden beelden kwamen van de erven Hicks en waren niet al te best.
Verwacht bij Relentless dan ook geen haarscherp beeld of hoogstaand camerawerk van bijvoorbeeld alle hoeken van de zaal. De eenvoud is gedateerd maar zeker niet storend. De opnames voor deze DVD zijn trouwens gemaakt in 1991 tijdens het International Comedy Festival in Montreal.

Relentless Het mooie van deze DVD is dat het nauwelijks overlap heeft met Salvation. Hicksfanaten zullen echter het materiaal al in hun bezit hebben. Voor hen zal het vooral genieten zijn van de bezetenheid waarmee Hicks zijn satire presenteert. Of zoals sommigen het omschreven: 'cursed with a mission'. Vastberaden en overtuigd van zijn gelijk. En geef hem eens ongelijk? Hij valt nooit uit zijn rol (welke rol eigenlijk?) van de verbitterde pessimist die de niet te winnen strijd voert tegen alles wat moralistisch, christelijk en republikeins is. Anno 2006 zou hij vast en zeker ook een appeltje met fundamentalistische moslims geschild hebben.Label: Rykodisc Releasedatum: 27 februari 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!