DVD: Javier Guzman deelt uit 1,2 en 3

Javier Guzman -de man die niet al zijn eigen teksten schrijft- heeft drie jaar lang een alternatieve oudejaarsconference verzorgd. Niet op 30 of 31 december, maar op Sinterklaasavond. Een Sinterklaasconference dus. Van te voren had Guzman al aangegeven dat hij er slechts drie van ten tonele zou brengen en hij heeft woord gehouden; december 2004 was zijn laatste te zien en nu zijn ze alledrie in een box op DVD verschenen.




De Sinterklaasconference behandelt, net als de gewone oudejaarsconference, de actualiteiten van het afgelopen jaar. Guzman heeft daarbij de voorkeur voor het behandelen van politieke items die hij zelf erg belangrijk vindt. Een groot deel van zijn grappen gaat over de LPF, Bush, Fortuyn, het CDA en het koningshuis; en daarbij kent zijn grofheid geen grenzen. Hij vindt dat Bush moet worden doodgeschoten, dat Volkert van der G. gelijk met Fortuyn Ruud de Wild had kunnen doden en dat alle LPF'ers josti's zijn. Ook het verleden van Maxima komt aan bod en er wordt en passant gesuggereerd dat de kroonprins iets tegen negers zou hebben. Guzman raakt aardig op gang gedurende zijn drie programma's, maar valt wel in elke show in de herhaling, zijn hot-items komen telkens terug. Guzman weet soms echt de vinger op de zere plek te leggen en maakt de zaal soms echt goed aan het lachen. Toegegeven, hij is vreselijk ongenuanceerd en bot, maar zijn presentatie en snelheid weten je als kijker wel goed vast te houden.




De release op DVD is niet echt geweldig. Vooral bij de eerste show is het beeld gewoon slecht, de kleuren komen niet goed naar voren en er is sprake van een flinke ruis in het beeld. Het geluid is bij alle shows gelukkig wel dik in orde. De drie DVD's zijn verpakt in een fraaie digipack, maar het is wel jammer dat de eerste en tweede shows niet los op DVD zijn uitgebracht, vooral als je de derde in een eerder stadium al hebt aangeschaft. Op de eerste DVD vinden we als bonus een kijkje in de montagekamer; het toppunt van totaal niet weten wat te doen als extra feature en eigenlijk gewoon strontvervelend.




De Sinterklaasconference van Javier Guzman bevat veel originele elementen en Guzman weet de kijker vaak te boeien met zijn rake en soms botte humor. Jammer is wel dat zijn politieke kleur zo'n nadruk legt op het programma waardoor je soms wel erg moe wordt van zijn ongenuanceerdheid en soms simpelweg domme opmerkingen. Ook de mate van herhaling is een tikkeltje storend, maar overall zijn de shows van Guzman wel de moeite waard. Ook de uitgave in een fraaie digipack is erg netjes, al laat de kwaliteit van de eerste show wel te wensen over. De trilogie van Guzman deelt uit is aardig om te zien, maar het is wel duidelijk dat hij zich steeds bedient van steeds hetzelfde trucje en dan is drie volle shows net iets teveel van het goede.




Label: CNR Releasedatum: 28 januari 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!