Film: Aristocrats

Er doet al decennia lang een grap de ronde onder acteurs, stand-up comedians en allerlei andere comedians. Een grap die zo vunzig, vulgair en ranzig is, dat hij zelden tot nooit on-stage verteld wordt. Een grap die enkel onder comedians wordt verteld, moet wel geweldig grappig zijn. Niets is minder waar, het is kleuterhumor met een enorme domper als punchline. Verwacht dus niet dat je huilend van het lachen op de grond ligt, want dan kom je van een koude kermis thuis.

De grap draait ook niet echt om humor. Volgens de kenners draait de grap om het shockeren van je publiek en om het eigen maken van de grap. De grap heeft een standaard begin en eind, daar tussenin mag je je helemaal uitleven. Poep- en plasseks, incest, kots, bloed, opa's en oma's en alles wat je kunt bedenken mag erin. Hoe ranziger hoe beter en de kunst is om dit zo lang mogelijk vol te houden waarna je een ontzettende kut punchline te horen krijgt en dan moet je lachen... of niet.


Allerlei acteurs en comedians vertellen in de documentaire The Aristocrats over deze grap, waarom hij leuk is, hoe hij zou moeten gaan, wat je ermee kunt en allerlei semi-grappige anekdotes waar je soms een glimlach van op je gezicht krijgt, maar meestal niet. Waar de acteurs stikkend van het lachen de grap vertellen hoor je de zaal steeds stiller worden, soms kan er een schamper lachje vanaf. Allerlei grote namen komen voorbij, Whoopie Goldberg, Robin Williams, Gilbert Gottfried, Drew Carrey, Billy Connolly, Bob Saget, etc. Gek genoeg is Bob Saget één van de grappigste in de hele documentaire, niet omdat hij zo grapppig is van zichzelf, maar omdat je van Bob Saget niet verwacht dat hij het woord fuck überhaupt over zijn lippen krijgt.


De director Paul Provenza heeft een enorm risico genomen door een documentaire over een grap te maken en dit is hem niet goed afgegaan. De film is zo geknipt dat je niemand de grap echt af ziet vertellen. De comedians moeten zo hard lachen om hun grappen dat het beeld voor het publiek echt te absurd wordt en een documentaire van 89 minuten over één grap werkt niet, in ieder geval niet in deze vorm. Het is warrig, van de hak op de tak met de hele tijd de herhaling van één grap die niet grappig is. Omdat hij al lang niet meer shockeert, omdat wij al lamgeslagen zijn van poepseks, incest en allerlei andere ranzige dingen. Het is niet meer vernieuwend of shockerend maar alleen erg flauw en vulgair.


Het idee was leuk, de uitvoering dramatisch. Misschien had het beter gewerkt als ze een documentaire hadden gemaakt van 30 minuten. Aristocrats is jammerlijk mislukt.Label: A-film Releasedatum: 9 februari 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!