CD: Mew - And The Glass Handed Kites

Mew Bij Denemarken denk ik aan drie dingen: Lars von Trier, Peter Schmeichel en Legoland.
Dat ze daar ook goede pop/rock muziek (Barbiegirl van Aqua buiten beschouwing gelaten) kunnen maken is voor mij nieuw. Mew bewijst met hun tweede internationale album dat dit wel degelijk het geval is.

And The Glass Handed Kites is duidelijk niet voor iedereen weggelegd. Het album opent nog met een nummer vol met harde strakke gitaar-rifs ala Dinosaur Jr., maar daarna neemt de dromerige new wave sound het over. Dat Mew behoorlijk door Dinosaur Jr. beïnvloedt is blijkt wel uit het gastoptreden van J Mascis tijdens het nummer Why are you looking Grave. Zijn donkere en krakerige stem vormt een geweldig contrast met de haast engelachtige stem van Mew-zanger Jonas Bjerre.

De sound op ATGHK lijkt nog het meest op My Bloody Valentine.
In het begin nogal een overdonderende sound. Vanaf de ene kant komen harde gitaren op je af, terwijl aan de andere kant dromerige vocalen klinken. Een contrast dat vaak goed werkt, maar ook vermoeit. Dit is gelukkig niet het geval bij songs zoals het meeslepende Apocalypso en het poppy The Zookeper's Boy.

Mew


Ook het eerder genoemde Why are you looking Grave en opener Circuit Of The Wolf zijn erg goed, maar over de gehele linie valt het toch wel tegen. Na een tijdje ben je de dromerige sounds en vreemde structuren zat, en zal het waarschijnlijk even duren voordat je het album weer uit de kast haalt.

Typisch is wel dat hoe vermoeiend het soms ook is, toch is het elke keer weer verrassend en klinkt het weer even goed als de eerste keer. Helaas is het op den duur toch te eentonig en misschien voor mij zelfs iets te experimenteel. Hopelijk doet Mew met het volgende album een stapje terug naar een meer conventioneel album, want helaas zijn ze (of de luisteraar) voor een album als And The Glass Handed Kites nog niet klaar.
Mijn advies voor dit album: Geniet, maar met mate.



Label: Evil Office Releasedatum: 23 januari 2006 Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!