CD: The Notorious B.I.G. - Duets: The Final Chapter

Als Biggie nog zou leven, hoe zouden zijn samenwerkingen met de artiesten van nu er dan uitzien? Dat lijkt de vraag die oude vriend Diddy zichzelf heeft gesteld toen hij Duets: The Final Chapter produceerde. Acht jaar na de tragische dood van The Notorious B.I.G. is dit het tweede 'after death' album wat in zijn naam uitkomt. Je vindt op deze plaat echter geen nieuw/verloren materiaal, maar wel allemaal duetten. Of je met het aantal artiesten dat gemiddeld in een nummer voorbij komt het nog duetten mag noemen is de vraag; mijn interesse is gewekt.



Diddy, Eminem, R Kelly, Missy Elliot, Nelly, Jay-Z, Mobb Deep, Snoop Dogg etc. Ja, inderdaad etc! Op deze plaat werken zóveel artiesten mee, dat ze allemaal noemen niet eens leuk meer zou zijn. Welgeteld 38 artiesten en formaties verleenden hun medewerking en bundelden hun krachten bij het maken van deze plaat. Ik kan het niet helpen mezelf af te vragen of deze CD niet beter als various artists kon worden betiteld. Wel besef ik me dat ik er maar beter eens goed voor kan gaan zitten, want er is veel om te horen.

Iedereen weet natuurlijk dat als een album na een de dood van een artiest wordt uitgebracht dat er waarschijnlijk veel, of vrijwel alleen bekend materiaal op zal staan. Zeker bij The Notorious B.I.G. is dit al snel het geval, aangezien hij in zijn tijd hier maar twee CD's heeft kunnen uitbrengen. Alle verzen van Biggie op deze CD komen dan ook inderdaad van zijn twee platen Ready to Die en Life after Death. Een paar liedjes zijn snel te herkennen door soortgelijke titels als het origineel, dit gebeurt vooral als Biggie's rap het refrein is gebleven. Andere liedjes zijn opgebouwd rondom een krachtige rhyme en daarmee is een geheel nieuw liedje gemaakt. Best apart dus, als je de originele nummers kent en de teksten dan opeens op een andere beat hoort. Dit zorgt ook dat ieder die deze CD beluistert er zijn eigen mening over zal hebben, het is maar net of je de moderne beats wel bij Biggie's stijl vind passen. Ook zullen kenners dingen met heel andere ogen bekijken dan mensen die hiervoor minder met Biggie hadden. Het is eigenlijk vooral minder old skool, door de moderne en daarmee meer geliktere beats.

Op Duets: The Final Chapter staan 22 nummers waaronder een intro, een outro en drie interludes. Dit laat dus 17 'echte' nummers over waar onderling veel verschil in zit. Elk nummer krijgt zijn stempel door de verschillende artiesten die eraan meewerken. Zo kan je niet om Eminem heen in "It has been said", is Missy Elliot aan het rappen op een funky beat zoals we van haar gewend zijn in "Ultimate rush" en R Kelly komt met een wat zoetere RnB sound in "Mi casa". Verder opvallend is het nummer van Bob Marley en Biggie wat natuurlijk meteen veel aandacht krijgt aangezien beide artiesten niet meer onder ons zijn. Toch blijven mijn persoonlijke favorieten wel "Nasty Girl", "1970 somethin' " en ook "Whatchu want" met Jay-Z is zeker de moeite waard. Dit vooral omdat mijn voorkeur blijft uitgaan naar de nummers die dicht liggen bij de muziek die Biggie zelf ook maakte.

Al met al is Duets: The Final Chapter zoals gezegd gewoon een heel veelzijdig album. Alle artiesten zijn op hun manier goed en daarmee natuurlijk ook de nummers. Voor elk wat wils zou je zeggen, maar of het hiermee een echte Biggie-plaat is? Tsja... Het blijft in ieder geval een feit dat het allemaal in de eer is gedaan van iemand die als hij wat meer tijd had gehad, nog veel moois had kunnen doen en maken. Wel vind ik dat het op een gegeven moment wel klaar is. Laten we daarom hopen dat Duets: The Final Chapter voor Diddy ook bedoeld was als de Finale, want dit is zeker een nette afsluiting.


Label: Bad Boy Records Releasedatum: 25-12-2005 Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!