DVD: The Brothers Grimm

De gebroeders Grimm, bekend als vertellers van tientallen bekende sprookjes, zijn in The Brothers Grimm nu eens niet de vertellers, maar het onderwerp. Als spokenjagers met een slecht geweten reizen Jake en William Grimm het land door om de boosaardige geesten te verjagen. De dorpelingen betalen hen er veel geld voor en ze slagen altijd; geen wonder, want de spoken die ze verslaan hebben ze -op basis van oude sagen en legendes- zelf kunstmatig tot leven gebracht. Tot de dag dat de Franse overheersers hun bedrog doorzien en ze arresteren. Ze worden ter dood verordeeld tenzij de Fransen willen helpen een soortgelijk duo te ontmaskeren. Maar is er wel sprake van oplichterij of is er echt een magische kracht in het spel?




Alhoewel de hoofdrolspelers doen vermoeden dat deze film enkel om de beroemde sprookjes draait, is er eerder sprake van een sprookje waar ze zelf deel van uitmaken. Als goedgebekte jongemannen bedriegen ze dorp na dorp, maar als het puntje gedurende de film bij het paaltje komt, blijken de heren niet zo dapper als gedacht. Ook de Italiaanse assistent van de Franse generaal, die de broers gedurende hun opdracht in de gaten moet houden, blijkt moeite te hebben om zijn broek droog te houden. Gelukkig hoeven de jongere kijkers niet bang te zijn dat zij hun broek niet droog houden, want de film wordt nooit echt eng; het is per slot van rekening geen thriller of horror.



Een aantal van de sprookjes van de gebroeders Grimm komt in het verhaal terug, maar de film draait echt om het tweetal. Het verhaal is natuurlijk niet het levensverhaal van de Grimms, en gelukkig wordt het ook niet zo gepresenteerd. Het is gewoon een leuk verhaal met een groot aantal sprookjes erin verwerkt. Zo is er Roodkapje, van wie alleen de cape terug wordt gevonden, en wandelen Hans en Grietje ook rond in het bos. Zelfs de peperkoekman maakt zijn opwachting! Naast de karakters uit de sprookjeswereld is ook de sfeer in de film zeer toepasselijk voor het verhaal. Een schimmig bos met torenhoge bomen, onrustig kabbelende beekjes en kleurige bomen maken het sprookjesgevoel compleet.



De hoofdrolspelers zijn prima gecast voor deze opvallende film. Matt Damon speelt Will Grimm en Heath Ledger speelt de stille dromer Jake. Beiden leveren een prima acteerprestatie af met deze film. Een leuke bijrol is er ook voor Peter Stormare, die Cavaldi speelt, de rechterhand van generaal Delatombe. Helaas speelt de knappe Monica Bellucci maar een kleine rol, maar weet als koningin een overtuigende verleidster neer te zetten.




The Brothers Grimm is een prachtig avontuur in een bijzonder mooie setting. De beelden geven een echt sprookjesgevoel en het verhaal is redelijk onderhoudend. Na een enerverend eerste kwartier dut de film eventjes in, maar zodra de twee op pad gaan voor generaal Delatombe komt de vaart er weer goed in. Bijna tot op het einde kun je niet voorspellen wat er gaat gebeuren en met regelmaat zit je op het puntje van je stoel. Een knappe prestatie van Terry Gilliam en zijn team. Je moet wel van films met een historisch smaakje en sprookjes houden, maar dan zit je ook gebeiteld. Eigenlijk verdient de film vier sterren, maar aangezien RCV het wederom gepresteerd heeft een grote film uit te brengen op DVD zonder ook maar een seconde aan extra materiaal eindigt The Brothers Grimm er met drie.





Label: RCV Releasedatum: 21 februari 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!