DVD: Sisterhood of the Traveling Pants

Vier jonge meisjes zijn met elkaar opgegroeid en moeten het voor het eerst in hun leven een hele zomer rooien zonder elkaar. Lena gaat naar haar Griekse grootouders, Bridget naar een zomervoetbalkamp in Mexico, Tibby werkt thuis aan een film en Carmen logeert een paar weken bij haar vader, die samen met zijn nieuwe vriendin een gezin heeft opgebouwd. De dames zitten allemaal in hun puberteit en maken veel veranderingen mee en leren veel nieuwe mensen kennen. Tijdens het winkelen vinden ze een spijkerbroek die ze allemaal blijken te passen, ondanks hun verschillende maten. Een spijkerbroek die ze allemaal een week zullen dragen en daarna weer doorsturen, vergezeld van een brief met hun belevenissen. Een film over de zomer, opbloeiende relaties en familieproblemen, met onder andere Alexis Bledel (Gilmore Girls) en Amber Tamblyn (Joan of Arcadia)




De vier jonge dames, allen zeventien jaar, hebben allemaal zo hun eigen problemen. Als eerste is er Lena, van Griekse afkomst, die moeite heeft met haar ontluikende vrouwelijkheid en zich nog nooit met jongens heeft bezig gehouden. Eenmaal in Griekenland wordt ze echter verliefd op de kleinzoon van een rivaliserende familie en ze bloeit helemaal op. Zo is er Carmen, een ietwat gezette Puerto-Ricaanse, wier vader haar en haar moeder heeft verlaten en nu in een buitenwijk drie staten verderop een modelgezinnetje heeft. Carmen kan het niet verkroppen dat haar vader zo veranderd is en haar steeds links laat liggen; zij besluit het heft in eigen handen te nemen. En zo is er Bridget, de blonde aantrekkelijke spring in 't veld, die het moeilijk heeft met de zelfmoord van haar moeder en daarom -vooral bij iets oudere jongens- genegenheid zoekt. Tot slot is er nog Tibby. Een meisje dat haar leefomgeving als oppervlakkig ziet en er een documentaire over maakt. Op een dag leert ze door de gemeenschappelijke broek Bailey kennen, een twaalfjarig meisje dat zich nogal opdringt. Maar het tragische verhaal achter Bailey laat Tibby nadenken over het bestaan en een prachtige samenwerking ontstaat.




De spijkerbroek is de bindende factor in het geheel. Alle vriendinnen schrijven de broek magische krachten toe; ze kijken dan ook uit naar het moment dat zij de broek een week mogen dragen. Ondanks dat de vriendinnen weken van elkaar verwijderd zijn, zijn ze door het geheim van de broek eigenlijk dichter bij elkaar dan ooit. Het lijkt wel alsof de broek ze naar de volgende fase in hun leven brengt, een transformatie die de nodige humor met zich meebrengt, maar ook diep weet te ontroeren. Een film waarin de meisjes allemaal de rol van hun leven lijken te spelen, een film waarin je wordt meegezogen in hun levens en hun belevenissen.




De release op DVD bevat veel extra features. Zo kun je kijken naar de korte documentaire 'fun on the set', waarin we zien hoe de film gemaakt is en hoe leuk de actrices elkaar vinden. Ook kun je de 'suckumentary' zien die Tibby in de film zelf maakte, wel aardig, maar niet echt boeiend. Ook vind je een interview met Ann Brashares, de auteur van het boek waar deze film op is gebaseerd; erg leuk om te zien dat de film blijkbaar nauw aansluit bij het boek. Ook erg leuk om te zien en horen is het commentaar dat de vier actrices leveren bij een aantal scènes. Tot slot kun je er nog voor kiezen om een paar verwijderde scènes en de originele trailer te bekijken. De beeldkwaliteit is dik in orde, en dat is bij deze film goed te zien bij de prachtige beelden uit Griekenland en Mexico. Ook de geluidskwaliteit is erg goed, net als de soundtrack, die erg goed bij de film past qua tempo en sfeer.




Sisterhood of the traveling pants is een meeslepende film over de gebeurtenissen in de levens van vier jonge meisjes die een zomer lang van elkaar gescheiden zijn. De vier hoofdrolspeelsters spelen hun rol met verve en hebben schijnbaar veel plezier in hun rol. Ondanks dat de film over tieners gaat, is deze film geschikt voor alle leeftijden. Zowel de hoogte- als dieptepunten van hun belevenissen zijn erg mooi in beeld gebracht en weten je zowel te vermaken als te ontroeren. Sisterhood of the traveling pants is een indrukwekkende film die het bekijken meer dan waard is.



Label: Warner Bros Releasedatum: 11 januari 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!