DVD: Volgend jaar lach je d'r om
Volgend jaar lach je d'r om, een opmerkelijk titel voor deze voorstelling van Martine Sandifort en Alex Klaasen. Het duo won in 2000 het Camarettenfestival en begon in het daaropvolgende jaar aan een theatertournee. Die tournee werd echter nooit afgemaakt, want in februari 2003 maakte het management bekend dat het afgelopen was het nieuwe duo: voor Martine Sandifort werd het "allemaal iets te veel". Gelukkig voor de fans besloot Martine haar vak weer op te pakken, door in 2004 mee te gaan werken aan het cabaret van Kopspijkers. Ook Alex Klaasen konden we in dat programma aan het werk zien en blijkbaar zagen beiden er weer heil in: Volgend jaar lach je d'r om was weer terug in de theaters gedurende het seizoen 2004/2005 en is nu op DVD verschenen.
Martine Sandifort is het meest bekend van haar imitaties van prinses Margarita en Trijntje Oosterhuis in Kopspijkers, speelde in de musical "Heerlijk duurt het langst" en had een rol in de serie "Toscane" van de VPRO. Ook Alex Klaasen heeft zich vooral in Kopspijkers geprofileerd, met imitaties van onder andere Marco Borsato, Edwin de Roy van Zuydewijn en Ramses Shaffy. Daarnaast heeft Klaasen meegespeeld in "de Troubabroers" van Arjan Ederveen en "Brigitte de Musical". Martine Sandifort heeft in een interview met de Volkskrant aangegeven dat Volgend jaar lach je d'r om het enige en laatste theaterprogramma is geweest met Alex Klaasen, volgens haar omdat er "teveel is gebeurd". Wat er is voorgevallen is echter een vraagteken.
Het cabaret van Martine Sandifort en Alex Klaasen is moeilijk te vergelijken met andere theaterprogramma's. Er zijn veel korte sketches, veelal met de meest uiteenlopende tiepetjes, maar een echte rode draad ontbreekt in de voorstelling; het programma valt nergens echt stil, maar het haalt de vaart er wel een beetje uit. Eigenlijk is Volgend jaar lach je d'r om een beetje de theaterversie van Koefnoen, waarbij vooral gespot wordt met variéte, televisie en artiesten. En met succes: de typeringen zijn vaak goed neergezet en het blijft niet enkel bij een imitatie: er wordt altijd een bijzondere draai gegeven aan het geheel. Ook de sketches over twee pubers die elkaars liefde hebben gevonden, toont aan dat de twee cabaretiers zich met gemak in allerlei rollen weten te presenteren en een waarheidsgetrouw beeld weten te geven. Bij vlagen is Volgend jaar lach je d'r om erg leuk, maar soms duurt het allemaal net iets te lang, wordt er wel heel erg vaak met een 'gek stemmetje' gesproken en op sommige momenten merk je dat vaak hetzelfde trucje wordt gebruikt om iets leuk te maken.
De DVD van Volgend jaar lach je d'r om is technisch gezien dik in orde. De theatervoorstelling is leuk in beeld gebracht (door de afwisseling van dichtbij en veraf zit je niet steeds vanuit het zelfde punt te kijken) en ook de gekunstelde shots van het publiek zijn erg leuk bedacht. Qua voorstelling is er nog wel wat kritiek te geven: er is veel hetzelfde en het lijkt wel alsof harder praten de grap leuker zou moeten maken. Maar er is ook veel origineels te vinden in deze voorstelling; Klaasen en Sandifort vormen een prima duo en het is dan ook jammer dat dit eerste avondvullende programma ook gelijk hun laatste is. Zeker de moeite waard om eens te proberen, maar: je moet er wel van houden.Label: CNR Releasedatum: 20 december 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!