DVD/CD: Sugarcult - Back to the Disaster

Een aantal jaren na het interview dat ik deed met Tim Pagnotta, zanger/gitarist bij de band Sugarcult, kwam een paar weken geleden de DVD/CD combinatie "Back to the Disaster: a film about Sugarcult" uit. De uitgave bestaat uit een DVD met meer dan twee uur videomateriaal, en een CD met daarop het optreden in de Starland Ballroom. Als bescheiden Sugarcult fan moest ik die gewoon hebben!


De DVD
Zes aktes liggen op de montagetafel die je in het DVD menu te zien krijgt. De eerste akte is de grootste, die heet "Back To The Disaster" en duurt ruim een uur en tien minuten. In dat dikke uur krijg je absoluut alles te zien dat je als fan zou willen. Een blik in het verleden van de band, concert-opnames, interviews (ook met ex-drummer Ben Davis), backstage opnames, noem het maar op! Je reist met de band mee naar Japan, waar ze in het voorprogramma van Green Day stonden, je leert alle bandleden (en al hun rare gewoontes) uitgebreid kennen en ziet wat ze bezighoudt, zowel tijdens het touren als daarbuiten. Het is bijna alsof je er zelf bij bent en daarmee heeft "Back To The Disaster" zijn doel bereikt.


Akte twee bevat een aantal clips. Van het nummer "Memory" staan de gewone versie en de geanimeerde versie op de DVD, en van het nummer "She's The Blade" staan zowel de clip als een korte 'making of' erop. De derde akte bestaat uit "More Behind The Scenes", ofwel NOG meer materiaal van achter de schermen. Het is bij elkaar maar een minuutje of zes, dus wat mij betreft had dat wel bij "Back To The Disaster" gemogen, maar goed.

De vierde akte, "Overseas '03", duurt ook niet echt lang. In een kleine vijf minuten krijg je wat beelden te zien die specifiek te maken hebben met overzeese optredens van Sugarcult. Akte vijf dan, bevat vijf live opnames van verschillende nummers. Een paar nummers werden opgenomen tijdens de Fuse/Warp tour, en een paar tijdens het optreden in de Starland Ballroom. Het videomateriaal is niet ontzettend interessant, maar bij elkaar heb je toch een kleine twintig minuten aan nummers die je op een hele andere manier kunt bekijken.


De laatste akte, akte zes. Die heet "Hang Me Up, So You Can Tear Me Down" en is een geanimeerde foto-galerij die in vier minuten een hele serie foto's laat zien. Leuk, maar niet meer dan dat. Toch is de DVD over het geheel gezien erg leuk, dat was hij eigenlijk al na de eerste akte. Dat de rest van de aktes eigenlijk een beetje aan de magere kant zijn, maakt daarom niet zo veel uit.

De CD
Normaal krijg je een bonus DVD bij een CD, dit keer is het andersom! Bij wijze van extraatje krijg je bij "Back To The Disaster" een half uur aan live nummers, gespeeld in de Starland Ballroom in Sayreville, New Jersey. Tijdens het optreden hoor je negen 'classic Sugarcult tracks' langskomen, waaronder 'Stuck In America', 'She's The Blade' en 'You're The One'. Jammer dat het optreden (of de CD?) maar een half uur duurt, want Sugarcult klinkt live prima!


Conclusie
Je moet deze uitgave echt zien als een DVD met veel extra's, waaronder muzikale. De CD van een half uur laat weliswaar Sugarcults hits horen, maar is vrij kort en een studio-album is toch iets heel anders dan een live-optreden. De DVD is in ieder geval prima gevuld, met een ontzettend leuke film over alles wat Sugarcult is, wat concert-opnames en een paar clips. Voor het geld (bij bol.com koop je de DVD/CD voor onder de 18 euro) is "Back To The Disaster" in ieder geval absoluut geen miskoop!


Label: Rykodisc Releasedatum: 27-11-2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!