DVD: Jean Michel Jarre - Solidarnosc Live

Eind jaren '80 bevrijdde Polen zich van het communistische regime. Dit was vooral te danken aan de grootschalige stakingen, opgezet door de vakbeweging Solidarnosc. Vrije verkiezingen werden afgedwongen en daarmee werd Polen het eerste land achter het IJzeren Gordijn met een niet-communistische premier. Om de oprichting van Solidarnosc 25 jaar geleden te vieren werd de Franse synthesizer 'koning' Jean Michel Jarre uitgenodigd om zijn legendarische kunsten voor het Poolse publiek te tonen. In de marinewerven van de stad Gdansk gaf Jarre op 26 augustus 2005 een twee uur durend optreden dat door 170 duizend mensen werd bezocht. Haast een intiem optreden, als je het vergelijkt met zijn legendarische concert in Moskou voor 3,5 miljoen mensen.




In 1976 werd Jarre wereldberoemd met zijn album Oxygène, waarvan de single Oxygène IV in veel landen een grote hit werd. Een aantal jaren was Jarre erg succesvol bij het grote publiek, maar commercieel gezien is hij al lange tijd over zijn hoogtepunt heen. Zijn live-optredens zijn echter nog steeds ongeëvenaard.
Solidarnosc Live is hierop geen uitzondering. Het vuurwerk is fenomenaal, evenals de lichtshow. De beelden die op de drie enorme beeldschermen worden getoond dragen veel bij aan de speciale sfeer die Jarre probeert te creëren. Een voorbeeld hiervan is de golvende zee die samen met de muziek van Oxygène 2 één geheel lijkt te vormen. De meeste beelden die gebruikt worden verwijzen naar de plaats van het optreden. De historische setting en het visuele spektakel maken dit een wel heel bijzonder concert.

Op muzikaal gebied is het jammer genoeg allemaal iets minder. De nummers zitten allemaal goed in elkaar en het gebruik van verschillende synthesizers maakt het niet al te eentonig. Ook de ondersteuning van een heus filharmonisch orkest, een gitarist en een koor dragen hier aan bij. Het probleem is dat het bij mij na een tijdje gewoonweg ging vervelen. De nieuwe nummers halen ook het oude niveau van bijv. Oxygene IV niet.




De hele show eromheen maakt gelukkig veel goed. Ook de beeldkwaliteit (high-definition gefilmd) en geluidskwaliteit zijn dik in orde. Dit is zeker één van de mooiste concertregistraties die ik tot nu toe gezien heb.
Let er wel op dat de dvd NTSC is.
Solidarnosc Live komt in twee verschillende uitgaven. De single edition dvd met de twee uur durende concertregistratie en de special edition met als extra 15 minuten lang beelden van achter de schermen en een negen nummers tellende live audio-cd.

Je hoeft geen grote liefhebber van de muziek van Jean Michel Jarre te zijn om deze dvd te kunnen waarderen. Het visuele aspect zorgt uiteindelijk toch voor een positieve beoordeling. Of het voor fans de moeite waard is hangt er vooral vanaf of zij al meerdere live dvd's van Jarre bezitten. Ook al is het een bijzonder optreden, heel veel verschil zal er met zijn andere live dvd's niet zijn.


Label: Warner Music Releasedatum: 9 december 2005
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!