DVD: Memoria del Saqueo

De titel betekent niets meer dan verslag van een plundering. Argentinië is sinds de militaire Junta, waar papa Máxima ook deel van uitmaakte, economisch en sociaal leeggeroofd. Het land is compleet ingestort door de privatisering van voorheen succesvolle overheidsbedrijven voor spotprijsjes, een explosie van de buitenlandse schulden via boekhoudkundige truukjes en nog veel meer corruptie. Fernando E. Solanas laat zien hoe dit zo ver heeft kunnen komen.

De teloorgang was geen simpel foutje, maar een bewuste roofbouw op het volk en het land. Mooie beloften van politici ten spijt, ging de regering keer op keer de fout in. Solanas zelf vertelt over hoe deze malaise in elkaar steekt en met name, overigens democratisch gekozen, oud-president Carlos Menem krijgt er flink van langs. Misschien deels een persoonlijke vete, aangezien Solanas hem verdenkt als opdrachtgever voor de aanslag op hem in 1991. Hoe dan ook, Solanas gaat verder met zijn geschiedenisles.


Dit was niet het werk van slechts een enkeling. Het schandaal reikt verder, tot de grote multinationals en internationale instellingen zoals het IMF aan toe. De hele wereld heeft het toegestaan onder het mom van vrije markteconomie. Herinnert U zich de beelden van de bevolking die op straat op pannen en potten liep te slaan nog? Hun eigen politici, democratisch gekozen na stevige beloften, draaiden als een windhaantje om na de verkiezingsuitslag en gingen gewoon verder met de afbraak. Het volk kwam succesvol in opstand tegen dit verraad, ondanks ingrepen door zwaarbewapende politie. Dat was 2001, niet eens zo gek lang geleden.


De kijker zal even goed moeten gaan zitten voor deze toch ietwat droge film. Niet alle termen van het regelmatig gebruikte economische jargon zullen bij iedereen bekend zijn. Toch zal de afwisseling tussen beelden van de effecten van deze "sociale genocide", de interviews met betrokkenen en de behandeling van de achtergronden door de stem van Solanas, een oprecht geïnteresseerde kijker waar voor zijn geld geven. In het nog veel interessantere interview met Solanas zelf bij de extra's, blijkt overigens dat Memoria Del Saqueo het eerste deel is uit een vierluik. Deze documentaire zal gaan dienen als de achtergrondinformatie, terwijl het volgende deel de bevolking zelf aan het woord zal laten. Even doorzetten, maar dan heb je ook wat.



Label: Total Film Releasedatum: 6 december 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!