DVD: Der Untergang S.E.E.

Er zijn niet veel mensen die nog niets hebben gehoord over Der Untergang. De film is gebaseerd op het boek Der Untergang: Hitler und das Ende des Dritten Reiches van Joachim Fest en gaat over de laatste tien dagen van Hitler en het nazi-regime. We zien Hitler (een geweldige acteerprestatie van Bruno Ganz) als het ware tegelijk met zijn Derde Rijk afbrokkelen. De ooit zo trotse Führer is veranderd in een oude, vermoeide man, die alle binding met de realiteit (de naderende Russen) verliest en uiteindelijk zelfmoord pleegt.


Dit is in het kort het verhaal van Der Untergang. Nadat de Special Edition-dvd al eerder dit jaar uitkwam, is er nu de Special Extended Edition van deze film. Verschillende scènes die uit de bioscoopversie geschrapt of vanwege hun lengte ingekort zijn, staan wel op deze Director's Cut. De film is behoorlijk zware kost, en de bioscoopfilm besloeg al 2,5 uur, dus ik kan me voorstellen dat de regisseur de keuze heeft gemaakt de scènes weg te laten en zo de aandacht tot het einde vast te houden. Op deze dvd staan ze echter wel. Eerlijk gezegd voegen ze niet echt heel veel toe, maar ze staan ook zeker niet in de weg.


De film staat op twee schijfjes, halverwege moet er dus even gewisseld worden. Op deze dvd's staan geen extra's, die bevinden zich op de derde dvd. Een aantal van de extra's stond ook al op de Special Edition-uitgave van april. Ik noem bijvoorbeeld de B-roll en de Making Of. Overigens is de Making Of een zeer uitgebreide documentaire die ongeveer een uur duurt en zeker het bekijken waard is. Verder staan er interviews met de regisseur en de cast op deze Extended Edition, alsmede een virtuele toer door de bunker waarin het grootste gedeelte van de film is opgenomen. Ook worden we nog meegenomen achter de schermen door regisseur Oliver Hirschbiegel. Christine Rothe (producer) en Bernd Lepel (production designer) vertellen hoe het was de film te schieten in Rusland en natuurlijk staat de officiële trailer van Der Untergang er ook op.


Der Untergang is een film die je eigenlijk echt gezien moet hebben. Mocht je van plan zijn hem aan te schaffen, dan is deze 3-disc Special Extended Edition een goede keuze. De extra's zijn de moeite waard en de lange versie van de film is net zo indrukwekkend als de iets kortere bioscoopversie. Een aanrader dus!



Label: A-film Releasedatum: 24 november 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!