DVD: Attack on Japan

De dvd Attack on Japan gaat, zeer verrassend, over een aanval op Japan. En dan wel de aanval van de Verenigde Staten op het eiland Iwo Jima, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Iwo Jima is een eiland met een oppervlakte van twintig vierkante kilometer, 1100 kilometer voor de kust van Japan. Uit strategisch oogpunt was Iwo Jima voor de Amerikanen heel erg belangrijk.

De Japanners besloten Iwo Jima tot de laatste snik te verdedigen. Lang voordat de Amerikanen op het eiland arriveerden, groeven de Japanners kilometerslange tunnels onder het oppervlak. Zo konden zij de Amerikanen vanaf onzichtbare posities onder vuur nemen. Op het eiland waren 21.000 Japanners gelegerd. Zij vochten zich letterlijk dood; maar 214 van hen overleefden de slag om Iwo Jima.


De dubbeldvd gunt ons een kijkje in het heetst van de strijd. Met behulp van authentiek beeldmateriaal en, waar dat ontbrak, nagespeelde gevechtsscŤnes krijgt de kijker een globaal beeld van de slag om Iwo Jima. Tussendoor komen ook Amerikaanse en Japanse veteranen aan het woord.

Attack on Japan is een vrij eenzijdige dvd. Je wordt als het ware gedwongen de Amerikanen te aanbidden en de Japanners te verachten. Het is geen oorlogspropaganda ofzo, maar de Amerikaanse mariniers worden wel afgeschilderd als echte helden, die bereid waren hun leven te geven voor het vaderland. Aan de Japanse kant zullen vast ook wel heldenverhalen bekend zijn, van redders in nood of opoffering voor het grotere doel. Op deze dvd zijn de Japanners enkel schlemielige vechtmachines, die hun vijand op een sluwe manier afslachten en nooit hun tegenstanders in de ogen kijken.

Behalve de twee uur durende documentaire staat er op Attack on Japan eigenlijk niets. Geen bonusmateriaal, geen trailers of fotoalbum, de enige keuze die je hebt is wel of geen ondertiteling. Hierdoor is de dvd een beetje karig. Daarom, en vanwege de eenzijdige documentaire, krijgt Attack on Japan van mij twee sterren. Tsja...Label: Crime Time Releasedatum: 17 november 2005
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!