DVD: Madagascar S.E.




Marty de Zebra, Melman de Giraffe, Alex de Leeuw en Gloria het Nijlpaard wonen samen met een grote groep dierenvrienden in de dierentuin van New York. Het zijn verwende dieren die nog nooit een stap buiten de dierentuin hebben gezet en zich graag door de mens laten verzorgen. Ze hebben het daar prima naar hun zin en treden graag op voor een groot publiek. Totdat Marty de Zebra zijn tiende verjaardag viert en plotseling neerslachtig wordt; een soort midlifecrisis valt hem ten deel. Hij wil wel eens wat anders dan in zijn groene verblijfplaats voor de bezoekers poseren, hij wil wat van de wereld zien, de wildernis in!




Marty besluit 's nachts te ontsnappen en belandt uiteindelijk op Central Station om vanaf daar met de trein verder te gaan. Zijn vrienden proberen hem succesvol tegen te houden, maar worden door de mensen gevangen. De dierentuin besluit daarom het viertal naar een wildreservaat in Kenia te brengen, zodat ze eindelijk de echte wildernis in kunnen. Het plan gaat echter niet door, doordat een viertal stiekem meegereisde pinguïns de boot kaapt en daarbij zo woest te werk gaat dat de vier vrienden in hun kist overboord slaan. Na een korte tocht over golven spoelen ze aan op een vreemd eiland. Nu moeten de verwende dieren zich zien te redden in de echte wildernis, maar zal ze dat lukken?

Madagascar is de zoveelste dierenanimatiefilm van de afgelopen jaren. Maar gelukkig biedt het dierenrijk en de fantasie van de schrijvers zoveel mogelijkheden dat dit soort films maar niet gaan vervelen. Ook bij Madagascar zijn alle dieren zo geweldig neergezet dat je met grote regelmaat dubbel ligt van het lachen. Niet alleen de stemmen (in de Engelstalige versie door o.a. Ben Stiller en David Schwimmer), maar ook de mimiek en andere bewegingen zijn zo gedetaileerd en humoristisch dat je volledig wordt meegezogen in de film. Ook het verhaal is erg leuk en origineel; de wijze waarop de Alex de Leeuw zijn instincten op een gegeven moment moet beheersen om maar geen hap uit het achterste van zijn vriend Marty de Zebra te nemen, is hilarisch. Ook de dieren die geen hoofdrol spelen in deze film (zoals de twee chimpansees en het viertal pinguïns) zijn echt met zorg in de film gezet en geven een nog komischere noot aan de film.




Niet alleen de film zelf verdient een compliment, maar ook de release op DVD is zeer netjes verzorgd. Op de Special Edition, bestaande uit twee discs, vinden we een grote hoeveelheid extra features, bijna teveel om op te noemen. Leukste extraatje is een korte film met de pinguïns in de hoofdrol. In de eigenlijke film spelen ze een korte belangrijke rol, maar in het filmpje "A Christmas Mission" krijgen ze de aandacht die ze verdienen. En ook hier hebben de producenten zich het er niet makkelijk vanaf gemaakt: er is veel zorg aan besteed en ook hier is een flinke portie hilariteit terug te vinden.

Ook de 'exclusieve' musicvideo van "I Like to Move It, Move It", met in de hoofdrol de koning van de Maki's, is erg swingend en geslaagd. Naast de standaard extra's bij een dergelijke film (kijkje achter de schermen, weggelaten fragmenten en de techniek van de animatie) vinden we nog twee interactieve onderdelen. Zo kun je -door de 2e schijf in de DVD-speler van je PC te stoppen- bijvoorbeeld wallpapers downloaden van je favoriete personages uit de film. Tot slot bevat de DVD ook nog een aantal simpele interactieve spelletjes; wel aardig, maar niet de beloofde 'Uren interacties plezier en activiteiten' zoals op de achterkant van de hoes staat.




De Special Edition van Madagascar is erg de moeite waard. Als je van animatiefilms houdt, dan weet ik zeker dat deze film echt een 'Must See' is, want je zult regelmatig moeten lachen. Ook de release op DVD is er eentje volgens het boekje: boordevol extra's en in dit geval zelfs nog voorzien van een extra film(pje). De prijs is nog wel iets aan de hoge kant (rond de 24 euro), maar dat zal de komende weken vast nog wel iets dalen. Madagascar Special Edition is gewoon beestachtig goed!



Label: Dreamworks Releasedatum: 24 november 2005
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!