Boek: Necla Kelek - De Turkse bruid

Integratieproblemen en dan met name gericht op moslims, zijn een veel besproken onderwerp de laatste jaren. Het onderwerp houdt niet alleen Nederland bezig, ook in ons buurland Duitsland staan vrouwen op om de integratie en andere problemen van de moslimgemeenschap, te bespreken. Zo ook Necla Kelek, een Duits-Turkse vrouw die haar visie op uithuwelijking vertelt op basis van de veelal schrijnende verhalen van vrouwen uit de Duitse moslimgemeenschap.

De Turkse bruid gaat niet alleen over integratie en uithuwelijking. Het gaat over de geschiedenis van de islam in Turkije en daarmee verklaart ze een hoop rituelen die nu nog dagelijks worden uitgevoerd, waaronder uithuwelijking. Zo legt ze de basis voor het boek, dat toch vooral is geschreven vanuit de visie van een verwesterde Turkse vrouw. Ze legt de positie van de vrouw in Turkije uit en de problemen van de, volgens haar mislukte, hervorming in Turkije. Het boek is een pleidooi tegen uithuwelijking en tegen de houding van de Duiters ten opzichte van dit fenomeen. De Turkse bruid is een beklag dat twee kanten op gaat. Niet alleen de problemen uit de islam komen aan de beurt, maar ook het feit dat Duiters te veel tolereren van de Turkse moslims onder het mom van geloofsvrijheid.
Necla Kelek is afkomstig uit Istanbul, Turkije en is het enige meisje in haar familie dat niet in de traditionele rol is geduwd. Ze heeft economie en sociologie gestudeerd in Duitsland en is gepromoveerd op het onderwerp "De islam in het dagelijks leven."

In haar pleidooi lijkt Necla Kelek veel op Hirshi Ali; ze wordt dan ook wel de Duitse Hirshi Ali genoemd. De vrouwen hebben ook veel contact in hun strijd tegen de de positie van de vrouw binnen de islam. Kelek ziet Hirshi Ali als haar voorbeeld in het streven om een open debat te creëren in Duitsland en Europa. Helaas schopt ook zij ongenadig hard tegen de moslimgemeenschap, waardoor het debat al snel eindigt in scheldpartijen en zelfs bedreigingen. Kelek wordt regelmatig met de dood bedreigd omdat ze zich zo uitspreekt tegen de islam, toch laat ze zich de mond niet snoeren.

De Turkse bruid is een mooi en aangrijpend boek om te lezen. Het geeft je een andere kijk op de moslimgemeenschap, mede door de uitleg van de tradities en de geschiedenis van Turkije. Ook draagt Kelek aan het einde van haar boek goede ideeën voor om de integratie te verbeteren en de positie van de vrouw gelijk te stellen.
Toch is De Turkse bruid wederom een eenzijdig boek, zoals vele op dit gebied. Het boek is een zoveelste pleidooi tegen de kooitjes waarin moslimvrouwen leven, maar het is weer teveel gericht op de negatieve punten van de islam en dat is jammer, omdat dit niet leidt tot een open debat, maar tot verwijten over en weer.

Vernieuwend of baanbrekend in De Turkse bruid zeker niet, maar mooi en intrigerend des te meer. Het boek is niet alleen een goede manier om meer begrip te krijgen voor tradities en rituelen, maar ook om te kijken naar de Nederlandse samenleving en de integratieproblemen hier.



Uitgever: Arena ISBN: 906974743 Pagina's: 268
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!