DVD: Toy Story - 10th Anniversary Edition

Toy Story is jarig! De animatiefilm viert zijn tiende verjaardag en ter ere hiervan wordt een special edition-dvd uitgebracht. Op de dvd staan, behalve natuurlijk de film, een aantal speciaal opgenomen extra's. Ik ben benieuwd!


Voor wie Toy Story nog nooit heeft gezien; het verhaal gaat over wat je speelgoed doet als je even niet in de buurt bent. Woody is een stoere cowboy, tenminste, als 'zijn' mens Andy even niet in de buurt is. Woody is zelfs het lievelingsspeelgoed van Andy, en hij heeft het goed voor elkaar. Dan krijgt Andy voor zijn verjaardag echter Buzz Lightyear, een ruimteheld. Woody is jaloers en niet geheel ten onrechte. Al snel is Buzz gepromoveerd tot Andy's favoriete speelgoed. Woody en Buzz kunnen elkaar niet uitstaan, en hun voortdurende geruzie brengt hen uiteindelijk bij Sid, de buurjongen van Andy en een notoire speelgoedvernieler. Nu moeten ze wel samenwerken om te overleven, maar of ze dat gaat lukken?

Speciaal voor deze editie is het geluid bij de film opnieuw gemixt. Ik hoor eigenlijk niets bijzonders, maar misschien is dat juist de bedoeling van de verbeterde versie. Het geluid klinkt in ieder geval prima, maar alleen met een nieuwe geluidsmix kom je er niet op een special edition verjaardagsdvd. Op naar de extra's dus.


Er zijn vijf extra's toegevoegd aan de film, en nog drie korte animaties (die je zelf moet ontdekken), verstopt in de menu's. In De erfenis wordt door de filmmakers besproken wat Toy Story los heeft gemaakt op het gebied van animatiefilms. Een nieuwe wereld ging open voor filmmakers. Denk bijvoorbeeld aan de animatiefilms Shrek en Ice Age. Helaas wordt hier niet over gesproken. Eigenlijk gaat De erfenis alleen over hoe vernieuwend Toy Story wel niet was en hoe leuk de film tien jaar na dato nog is. Dan is er Filmmakers kijken terug, een filmpje van ongeveer een kwartier waar vier van de nauw betrokkenen bij deze film bij elkaar zitten voor een kopje koffie en mijmeren over 'die goeie ouwe tijd'. Ze moeten vooral erg om elkaar lachen, maar ik word er niet zo vrolijk van.

Dan zijn er nog twee niet-gebruikte scènes bijgevoegd op de dvd, die op zich wel grappig zijn om te zien. Als laatste twee extra's is er het welbekende audio-commentaar en een variatie op de grijpmachines op de kermis. Al met al behoorlijk schrale extra's voor een special edition.


Toy Story blijft een leuke film, maar deze dvd is een beetje karig. Het had een hele leuke verjaardagseditie kunnen worden maar nu is het gewoon de film, met een paar niet-zo-grappige extra's. Voor de fans van Toy Story die deze dvd aan willen schaffen omdat het een speciale editie is: ik zou het niet doen. Omdat de film zo leuk is toch nog drie sterren voor deze dvd, en bij de twintigste verjaardag verwacht ik wel iets meer spektakel!



Label: Disney/Pixar Releasedatum: 23 november 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!