Boek: Alan Lee - The Lord of the Rings Schetsboek

Het The Lord of the Rings Schetsboek biedt een schitterende inkijk in de fantasie van de man die Tolkiens meesterwerk The Lord of the Rings aanschouwelijk maakte, eerst op papier en later in bioscopen. In het boek laat Lee namelijk in woord en beeld zien hoe zijn schetsen tot stand komen.

Iedere Tolkien-liefhebber zal de naam Alan Lee kennen. Hij is de illustrator van de speciale 'honderdste-geboortedag'-editie van The Lord of the Rings en de 60-jarige editie van The Hobbit. Hij studeerde ooit grafisch ontwerpen en specialiseerde zich in de afbeeldingen van Keltische en Noorse mythen. Vanaf 1997 werkte hij zes jaar lang als conceptual designer en set director aan Peter Jacksons verfilming van The Lord of the Rings. In 2004 kreeg hij een Oscar voor Best Art Direction voor zijn werk aan The Return of the King.


Het chique hardcover-boek bevat meer dan honderdvijftig schetsen en aquarellen: van mislukkingen en eerste opzetten tot complete kunstwerken. Ook zijn er veel niet eerder gepubliceerde concepten voor de films te vinden en tot slot heeft Lee nog nieuw materiaal speciaal voor dit boek getekend.


De tekeningen worden begeleid door stukken tekst, waarin Lee vertelt over het onstaan en het ontwerpproces van zijn kunstwerken. Ook vertelt hij van alles over de rol die hij achter de schermen bij de filmtrilogie speelde. De stukjes zijn plezierig om te lezen en maken het boek erg levendig. De tekeningen zijn ronduit schitterend en brengen je weer helemaal terug in het verhaal.

Ik kan Lord of the Rings-liefhebbers alleen maar aanraden om zo snel mogelijk dit boek te halen. Ik heb werkelijk genoten van de teksten en de tekeningen. Voor de prijs hoef je het niet te laten: de adviesprijs van het tijdloze boekwerk is slechts 22,50 euro. Vraag hem anders aan de Sint, je zult er geen spijt van krijgen.




Uitgever: Uitgeverij M ISBN: 90 225 4346 3 Pagina's: 192
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!