DVD: Het cabaret van Kopspijkers, deel III

"Het is zaterdagavond. Zappen is zinloos. Hier is uw presentator: Jack Spijkerman!" Op Het cabaret van Kopspijkers - deel III zijn - je raadt het al - de beste delen uit de laatste twee seizoenen van het bekende populaire programma te vinden.

Vroeger was Kopspijkers leuk, je bleef er voor thuis en keek er met de hele familie naar. Na het vertrek van Owen Schumacher en Paul Groot is er een jaar of wat geleden toch een leegte bij het programma ontstaan die naar mijn mening nooit goed opgevuld is. Een verandering van de invulling van Kopspijkers en de introductie van Bert Visscher en Peter Heerschop als sidekicks van Jack Spijkerman zorgden evenmin voor de broodnodige verbetering. Vanaf dat moment werd het bekende cabaret-deel van Kopspijkers uitgevoerd door losse en wat vastere gasten. Op deze dvd zijn vele momenten uit het najaar van 2004 en het voorjaar van 2005 te vinden.

Tijdens het kijken wordt me opnieuw duidelijk dat Kopspijkers zijn langste tijd op dat moment inderdaad al achter de rug had. Uiteraard zijn er genoeg momenten die een glimlach opwekken: sketches als Eltse dag opny van Twarres en A tribute to Superman van Batman (Jack Wouterse) en Robin (Viggo Waas) zijn enorm grappig. Toch zijn veel scènes - met name de liedjes - op de dvd gewoon niet leuk, hetzij doordat de actualiteit de grap allang heeft ingehaald of doordat de grappen ronduit dom en zelfs bij vlagen kwetsend zijn.

Dat wil niet zeggen dat cabaretiers als Mike Boddé, Sanne Wallis de Vries, Martine Sandifort en Thomas van Luyn hun best niet doen. Integendeel, de verschillende gesprekken aan de bar zijn doorgaans best wel grappig om te zien, zeker als het nieuws van de afgelopen week besproken wordt. Maar als je alles vervolgens meer dan een half jaar later nog eens terug ziet op dvd, dan is de lol er al snel af.

Maar naast de bargesprekken, liedjes en sketches staan er ook extra's op de dvd. Deze extra's (Paus van Leeuwarden, Heerenveen en Ufologen en een heuse Surprise) zijn tot slot echter alleen leuk voor de hardcore Kopspijkers-liefhebber en zullen door mij ook niet vaker bekeken worden.

Met een enorm vroeger-was-alles-beter gevoel haal ik de dvd weer uit de dvd-speler. Ik denk dat Het cabaret van Kopspijkers - deel III voornamelijk in de kast van nieuwsfreaks en Spijkerman-liefhebbers te vinden zal zijn. Moet jij je Kopspijkers-collectie ook nog aanvullen? Laat dit dan de laatste dvd in het rijtje zijn en geef je geld in de toekomst maar uit aan cabaret dat wat minder snel door de tijd wordt ingehaald. Zeker omdat de adviesprijs ook nog eens 25 euro is...




Label: VARA, CBRT collectie Releasedatum: 3 november 2005
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!