Bordspel: Sequence



Afgelopen weekend belden wij de familie of ze zin hadden in een spelletje. Normaal spelen we spelletjes als Kolonisten van Catan of Carcassonne, maar nu gingen we het spel Sequence eens uitproberen. Sequence is al een ouder spel, sinds 1981 op de markt, maar het wordt nu geherintroduceerd. Van te voren had ik het spel al uitgepakt en de spelregels bekeken, het leek niet echt een moeilijk spel. Maar of het een leuk spel is?

Het spelverloop:

Met zijn vieren gingen we het uitproberen. Na de spelregels te hebben doorgenomen met zijn allen, gingen we het proefspelen.
We hebben een speelbord en twee pakjes speelkaarten. We hebben 3 kleuren fiches, maar aangezien we met zijn vieren zijn, kunnen we maar twee teams maken en hebben we dus ook maar twee kleuren nodig. Ieder mag een kaart pakken en degene met de laagste kaart mag delen. In de spelregels staat duidelijk uitgelegd hoeveel kaarten je moet delen bij het aantal spelers. In ons geval krijgen we 6 kaarten. De bedoeling is dat we op het speelbord kijken en een kaart spelen en deze afdekken met een fiche op het speelbord. Alle kaarten behalve de boeren en de jokers staan afgebeeld op het speelbord. De jokers hebben geen functie, althans dit kunnen we niet uit de spelregels halen, dus die halen we eruit. De boeren hebben wel een functie. Je hebt namelijk boeren die afgebeeld zijn met één oog, wat betekent dat ze zijn bedoeld om te pesten. Je mag dan een fiche van de tegenstander verwijderen van het speelbord. En je hebt boeren met twee ogen, dit betekent dat je een fiche mag neerleggen op een willekeurige plaats op het speelbord die nog niet bezet is. Het doel van het spel is dat als je met twee teams speelt twee keer een 5 op een rij haalt en als je speelt met drie teams één keer een 5 op een rij. De 5 op een rij is een Sequence. Een beetje hulp krijg je al van het speelbord bij het halen van een Sequence omdat je de hoeken van het bord al mag tellen als een bezette hoek, je hoeft er dan nog naar vier fiches neer te leggen.

Toen we eenmaal met het spel bezig waren kwamen er achter dat het spel toch wel heel tactisch is. Dus af en toen werd er lang nagedacht. Je weet natuurlijk ook niet wat je teamspeler in zijn handen heeft en mag daar natuurlijk ook niet over praten tijdens het spel. Sequence bleek voor ons echt een combinatie van mens erger je niet en vier op een rij te worden. We vonden het een leuk spel, alleen toen we na een kwartiertje al klaar bleken te zijn, viel het toch wat tegen. We bekeken nog eens wat we voor dit spel zouden moeten betalen als we dit willen hebben, dit bleek toch een adviesprijs te zijn van 34 euro en 95 eurocent. Veels te duur in onze ogen voor een kwartiertje spelen. Uiteindelijk hebben we het spel met vier personen nog een 2 keer gespeeld. Later hebben we het spel ook nog eens met drie personen gespeeld. Bij drie personen is de tactiek toch wel heel lastig maar ook hier waren we in een kwartier uitgespeeld.



Conclusie:

De conclusie van het spel was uiteindelijk dat het wel een leuk spel is, het is eenvoudig en vereist best wel wat tactiek. Mijn neefje van 7 begreep na één keer uitleggen de spelregels al en zat dan ook al echt te kijken hoe hij iemand kon pesten. Maar het spel staat absoluut niet in een redelijke prijs en tijd verhouding. We zijn een familie die toch wel van de lange spelletjes houdt. Spelletjes van minimaal 1 uur zijn voor ons leuker om te spelen. Jammer van dat kwartiertje bij dit spel. Het is echt een spel voor tussendoor en niet avondvullend. Je kunt zo een spel natuurlijk veel vaker achter elkaar spelen, maar dat werd ons toch wel te saai en we vonden het niet een spel om teveel te spelen. Verder zaten er toch wel wat onduidelijkheden in de spelregels waar we zelf maar een oplossing voor hebben gezocht. Sequence vonden we dus alles bij elkaar genomen een redelijk spel, dat we zelf niet zouden kopen.

Er zijn van het spel verschillende versies verkrijgbaar, naast de gewone Sequence heb je ook Sequence for Kids, voor 2 tot 4 spelers in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. Dit spel speciaal voor kinderen wordt gespeeld met plaatjes. Van Sequence is ook een reisversie verkrijgbaar vor 2 spelers vanaf 7 jaar en verder heb je ook nog Sequence Dice, met dobbelstenen voor 2 tot 4 spelers vanaf 6 jaar.


Van: Nordic Games Leeftijd: 7+ Spelers: 2, 3, 4, 6, 8, 9, 10 of 12
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!