DVD: M. Night Shyamalan Collection

M. Night ShyamalanBij het zien van de box wordt al snel duidelijk welke films er in de verpakking te vinden zijn. Dit zijn uiteraard The Sixth Sense, Unbreakable, Signs en The Village. Vooral de eerste film The Sixth Sense werd in 1999 met veel gejuich ontvangen, opvolger Unbreakable uit 2000 werd meer als een herhalingsoefening gezien. Signs uit 2002 gooide het over een andere boeg: een onzichtbare dreiging van een invasie van aliens zorgde voor veel schrikmomenten in de bioscopen. Toch kreeg ook Signs niet de lovende kritieken zoals The Sixth Sense die kreeg. Tot slot had men ook hoge verwachtingen van The Village uit 2004, maar deze film was voor velen ook niet het beloofde meesterwerk.

Deze box was voor mij een mooi moment om alle films nog eens te bekijken. Ik vroeg me af of The Sixth Sense nu echt zoveel beter was dan de andere drie films. Kort gezegd: het is waar. The Sixth Sense steekt met kop en schouders boven de andere drie uit. Niet dat Unbreakable, Signs en The Village slechte films zijn: absoluut niet. Maar Shyamalan weet de sfeer, de emoties en de spanning in The Sixth Sense perfect over te brengen. De ontknoping aan het eind komt vervolgens als een onverwachte koude douche, waarna je de film het liefst nog eens zou bekijken om alle 'gemiste' aanwijzingen nog eens te bekijken.

Unbreakable, Signs en The Village zorgen stuk voor stuk ook voor een leuke avond, maar het is duidelijk dat de twist aan het eind - het kunstje van Shyamalan - toch minder uitpakt dan bij The Sixth Sense. De twist aan het einde van Signs is naar mijn mening ronduit flauw te noemen. De beste film van deze drie is The Village: toen ik destijds de bioscoop uitkwam, concludeerde ik dat de film niet voldeed aan wat ik gehoopt had. Nu bekruipt me toch het gevoel dat de film enigzins ondergewaardeerd is: de acteerprestaties zijn goed, de sfeer is aanwezig en de twist aan het eind is best leuk gevonden.

Alle films maken gebruik van Dolby Digital 5.1-geluid. Signs en The Village hebben zelfs de beschikking over DTS-geluid. Iedere dvd bevat wel een aantal aardige extra's zoals interessante documentaires, interviews en deleted scenes: het is niet zo dat de box movie-only dvd's bevat.

Als je de films in de M. Night Shyamalan Collection nog niet in huis hebt, dan is de box met een adviesprijs van 34,99 euro het overwegen waard, zeker omdat de prijs van de box in winkels nog wel wat lager zal liggen. Voor minder dan tien euro per dvd heb je namelijk wel vier redelijk tot zeer goede films in huis. Fans en filmliefhebbers die al een aantal van de genoemde films hebben, raad ik de aanschaf van de box af: alle dvd's in de box zijn namelijk de standaard 1-dvd versies zonder speciale extra's of andere nieuwe elementen. Kortom, vind je de films van Shyamalan wel leuk maar heb je - zoals ik - nooit de moeite genomen om zijn dvd's aan te schaffen, dan moet je nu je kans grijpen en je collectie uitbreiden.


Label: Buena Vista Home Entertainment Releasedatum: 21 september 2005
Kijkwijzer: Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!