CD: Clor - Clor

Clor is een nieuwe band uit Brixton (Engeland). Vrees echter niet, want het is alles behalve de zoveelste Franz Ferdinand-achtige kloon. Je zou kunnen stellen dat dit het origineelste bandje is dat dit jaar is overgewaaid van het Britse eiland. Het debuutalbum, dat de band voor het gemak naamloos heeft gelaten, is doordrenkt met electro-poprock, dat je nog het meest doet denken aan Devo.

Gemakshalve zou je ze dus naast de electro-pophelden van 2004 kunnen plaatsen; LCD Soundsystem. Maar die vergelijking gaat toch een beetje mank. Waar LCD Soundsystem toch meer gaat voor de beat en de dansbaarheid van een nummer, kiest Clor de subtielere weg. Het zijn meer luisterliedjes, die zeker door de klagende zangstem van Barry Dobin altijd een emotionele lading lijken te hebben.

Clor

Nu zijn sommige nummers ook wel gebaseerd op het aloude thema van de liefde, maar net als in hun muziek verwerkt de band 'mechanische' elementen in hun teksten: "You found your way into my thought machine/You're beating out the rhythms that I need". Ook de eerste single van het album, 'Love + Pain', is doordrenkt met metaforen voor de liefde, zoals: "I was in love/Now I'm in pain/I was the bird that buzzed the bees and stole the honey."

Nu lijkt het alsof Clor zielige liefdesliedjes maakt, en zeker door de zang van Barry klinkt het ook bij een vluchtige luisterbeurt ook echt zo, maar als je daar even snel doorheen bijt kun je niets anders concluderen dat Clor één van de beste albums van het jaar heeft afgeleverd.


Label: EMI Releasedatum: 26 augustus 2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!