DVD: The Longest Yard SE

Als je van American Football houdt dan zit je bij deze film direct goed. The Longest Yard draait namelijk maar om twee dingen: football en het leven in de gevangenis. Paul Crewe is professioneel footballspeler totdat hij zich om laat kopen voor een wedstrijd en de competitie wordt uitgezet. Hij raakt aan de drank en maakt ruzie met een vriendinnetje. Hij besluit er vandoor te gaan met haar auto, zij belt de politie, hij schudt ze in een tamelijk spectaculaire achtervolging af, maar wordt uiteindelijk toch aangehouden in een bar. Bij zijn arrestatie slaat hij twee agenten neer en krijgt al snel twee tot vijf jaar gevangenisstraf. Eenmaal aangekomen in de gevangenis blijkt dat zijn roem hem vooruit is gesneld. De gevangenisdirecteur Hazen wil namelijk dat Paul het semi-professionele footballteam (bestaande uit cipiers) gaat coachen om hen zo aan de titel te helpen. In eerste instantie weigert hij omdat de hoofdcipier en hoofdcoach van het team, Knauer, hem gedreigd heeft het leven zuur te maken als hij besluit coach te worden.




Na zijn besluit om niet in te gaan op het verzoek van de directeur blijkt dat ook deze Paul het leven zuur probeert te maken: hij moet zijn dagen slijten in een werkgebied in het moeras. Als de directeur op een gegeven moment toch nog advies aan Paul vraagt om zijn footballteam te versterken bedenkt de ex-prof dat een oefenwedstrijd tussen cipiers en gevangenen een goed idee is om het moreel van de cipiers op te vijzelen voordat de competitie begint. De directeur gelooft in het ontbreken van kwaliteit bij de gevangenen en gaat akkoord: Paul krijgt drie weken om een team samen te stellen en te trainen.




The Longest Yard is een typische underdogfilm, zoals eigenlijk alleen de Amerikanen deze kunnen maken. Er is geen twijfel over mogelijk hoe deze film afloopt, alleen voor de exacte invulling zul je natuurlijk de hele film moeten bekijken. En alhoewel het verhaal betrekkelijk simpel is, is er toch een leuke invulling aan gegeven, waarbij je wonderbaarlijk genoeg al snel de kant kiest van de harde criminelen. The Longest Yard is natuurlijk al meer dan dertig jaar oud en dat is in meerdere opzichten duidelijk te zien: het beeld is soms een beetje korrelig, het geluid is uiteraard niet in Dolby Surround beschikbaar en op sommige momenten is de montage met splitscreens tamelijk irritant.




Paramount presenteert in het kader van de remake een 'special edition' van The Longest Yard, maar levert niet echt veel bonusmateriaal om echt van een speciale editie te kunnen spreken. Er is een leuke commentaartrack beschikbaar (met o.a. hoofdrolspeler Burt Reynolds) en er zijn twee filmpjes beschikbaar die je een blik achter de schermen gunnen; een feature waarbij je vooral hoe iedereen die aan de film heeft meegewerkt elkaar veren in de reet zit te steken (spreekwoordelijk uiteraard!). Ook kun je kijken naar een introductie van de remake, maar ook hierbij prijst de cast van de remake de cast van het origineel en andersom; niet echt bijzonder. Tot slot kun je de originele bioscooptrailer bekijken. Zoals al eerder gezegd: beeld en geluid zijn soms matig, maar dat is niet verwonderlijk bij een dertig jaar oude film. Met de inhoud is zeker niets mis; puur vermaak en heldendom.



Label: Paramount Releasedatum: 22 september 2005 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!