Film: In Good Company

In Good Company is een film met twee knap geschetste hoofdpersonen. De één is Dan Foreman, wiens leven op zijn kop staat. De oudste van zijn twee dochters verhuist naar New York om te studeren, zijn vrouw blijkt weer zwanger en de uitgever waar hij voor werkt wordt opgekocht door een multinational. Als Dan aan zijn baas vraagt of hij ontslagen is, is diens antwoord: "No! No. Not yet." De nieuwe werkgever wil binnen een maand serieus winst draaien. Dan wordt gedegradeerd en heeft op zijn 51ste, na jaren afdelingshoofd te zijn geweest, ineens een baas van 26 zonder enige ervaring. Dit is Carter Duryea, de andere hoofdpersoon van de film.

In Good Company

Carter heeft ook zo zijn eigen problemen: zijn huwelijk is binnen een jaar gestrand en ondanks zijn enorme ambitie heeft hij geen idee waar hij aan begint met zijn nieuwe baan. Hij loopt wat met zijn ziel onder de arm, en na de hele afdeling op zondag naar kantoor te hebben laten komen omdat hij niets te doen had, nodigt hij zichzelf uit bij Dan thuis. Daar ontmoet hij oudste dochter Alex, en de twee hebben al snel een vreemd soort verbondenheid. Zelf botst Dan steeds meer met zijn nieuwe baas, al voelt hij ook wat medelijden voor hem.
Terwijl Dan probeert zijn baan en zijn gezin te redden, beginnen Carter en Alex een relatie.

In Good Company

De kracht van de film is niet de originaliteit van zijn onderwerp zelf, maar zijn benadering; vanuit beide personen. Zowel de dramatische als de komische kant blijft scherp, ook dankzij de acteurs. Topher Grace (That '70s Show, Traffic) als de emotionele gebakken-luchtverkoper Carter wisselt moeiteloos van lachwekkend oppervlakkig en stuntelig naar dramatisch geloofwaardig en sympathiek. Dennis Quaid (ook Traffic) is even innemend in de rol van de brave huisvader die American values uitademt. Scarlett Johansson mag dan niet veel meer te doen hebben dan 'dochter van' en 'vriendin van' spelen, ze heeft met beiden een aangename chemie.

In Good Company

Schrijver/regisseur Paul Weitz, maker van American Pie maar ook van About a Boy, heeft een goed oog voor detail, zowel in scenario als regie, en dat zorgt voor een aantal mooie en grappige observaties. De ontknoping dreigt even té zoetsappig te worden, maar is eigenlijk de enige mogelijke uitkomst van wat vooraf is gegaan. En daarmee was toch weinig mis.
Kijkwijzer: Première: 21 juli 2005Waardering:
Officiële site   In Good Company
ForumIn Good Company

Must See
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
Stay away!