Party: Extrema Outdoor 2005

Alweer de tiende editie van Extrema Outdoor, ook dit jaar weer op Aquabest, een recreatieplas net ten noorden van Eindhoven. Deze editie was de week ervoor uitverkocht, mogelijk een handje geholpen door de goede weersvooruitzichten. Lekker chillen aan het water onder het genot van een muziekje, de vaste Extremagangers waren al weken vooraf ermee bezig. Vorig jaar eindigde helaas in een gigantisch waterballet, maar deze editie leek eerder die van 2003 te gaan evenaren. Voor mij was dit de vijfde editie Outdoor. Een thuiswedstrijd en ik ging wederom lekker op de fiets. Of er files of parkeerproblemen waren, kan ik dus helaas niet vertellen. In de rij voor de entree leek het ook allemaal wel mee te vallen. Als pers had ik het privilege van een eigen entree, maar mensen in bezit van een E-ticket konden ook van een aparte entree gebruik maken. Dat scheelde veel tijd, al heb ik niemand gesproken met een gewoon kaartje die echt lang heeft hoeven wachten. Er werd zelfs nog water uitgedeeld in de rij. Top!


Drukte.

Omstreeks half één was ik binnen, op dat moment was het nog relatief rustig. Zoals te zien op de foto, was dat even later wel anders. Tussen één en twee uur leek het hele terrein vol te stromen. Behoorlijk vol, misschien het enige minpuntje dit jaar. Waren eerdere edities nog beperkt tot 15.000 man en de vorige tot 20.000, dit keer was dat 25.000. Sommige mensen vonden het duidelijk te druk. Zomaar even naar een andere locatie lopen, was er niet bij. Een tochtje van Mixed richting Electro of Progressive kostte gewoon net iets te veel tijd. Dat er dan weer geen of nauwelijks rijen stonden voor bars en (gemengde) WC's was dan ook opvallend, hoogstens eventjes bij een specifiek eetkraampje. Dat was in bijvoorbeeld 2003 wel anders... Aan de inwendige mens was ook goed gedacht, van tosti tot Thai. Er was zelfs een speciaal eetgedeelte gereserveerd met eigen DJ's: de Foodvillage. Helaas voor Thomson die daar bijvoorbeeld draaide, trokken de andere DJ's op dat tijdstip mij toch meer. Vanwege de drukte wel onmogelijk om van echt veel sets stukjes mee te pikken en heb ik het vooral gehouden bij het sfeerproeven rond Techno, Techhouse, Mixed en Future Funk.


Mixed Area.

De exclusieve, relaxte sfeer waar Extrema om bekend staat, zie ook de review van Extrema Beautiful 5-3-'05, was deels verloren gegaan door de grote massa. Het gehalte echt bijzonder aangeklede bezoekers was een stukkie lager dan ik me van eerdere edities kan herinneren, maar de relaxte sfeer was er gelukkig wel nog steeds. Het terrein heeft een paar kleine heuveltjes en wat strand. Lekker even chillen en uitkijken over de massa was dan ook meer regel dan uitzondering. Overal babbelende mensen en een enkeling trok zelfs een baantje in het water.


Richie Hawtin.

Uiteindelijk ben ik vooral in het gebied tussen Technotent en de Mixed blijven hangen. Helaas voor Digweed en Dr Lektroluv in de Progressive en Electro Area, maar nadat een eerdere trip richting de andere kant van het terrein me drie kwartier had gekost... Gelukkig was er in dat gedeelte ook genoeg te beleven. Nadat Stijn me toch niet helemaal kon raken, al was zijn live-act toch wel bijzonder, toch maar via TechHouse naar Techno. Daar begon net Richie Hawtin. De tent was lekker donker, zodat al 's middags de lasers de lucht konden doorklieven. Wel warm met de zon op het dak, maar dat viel eigenlijk nog wel mee door een aantal grote ventilatoren. Zeker als je daar een beetje bij in de buurt stond. In elk geval was dit de echte start van Extrema voor mij. Hawtin wist het publiek behoorlijk in vervoering te brengen en werd perfect gevolgd door Remy. Misschien kwam het door een tochtje over het terrein om ook wat mee te krijgen van de goede sfeer bij met name de Mixed (Freestylers waren zeer enthousiast bezig) maar toen we daarna weer binnen vielen bij Tobi Neuman, was de zaal behoorlijk uitgedund. Dat leek helaas niet alleen te komen doordat veel mensen gingen luisteren naar het gelijktijdige optreden van Digweed in de Progressive Area. Neumans set was iets te kil, althans voor Extrema misschien. Over Marco Bailey uiteraard geen klachten. Held. Hier ben ik wel voortijdig weggegaan, om de slotact mee te kunnen pikken. Ook dit jaar was dat weer vuurwerk en theatrale acts. Alweer ja, maar het gaat nooit vervelen.


Lasershow in de Techno.

Het thema van deze editie was "Spirit of Colours" en elke area was aangekleed in sfeer van één van de zeven Chakra's. Al waren er acht area's natuurlijk, door het late toevoegen van een extra area. Tussen de diverse podia stonden behoorlijk wat standjes verspreid, variërend van de gebruikelijke marktkraampjes met brillen tot ook wat meer spirituele dingen. Zo stonder er een stel Tipi's, waar ook wat Tibetaanse gebedsvlaggen hingen. Een apart beeld temidden van zulk muziekgeweld misschien, echter wel de unieke sfeer die Extrema kenmerkt. Dat wordt alleen maar meer bevestigd door een voorbeeldje uit privé-sfeer: enkele mensen herkenden me zelfs van eerdere edities en vroegen zelfs waarom ik vorig jaar afwezig waren. Jaarlijkse vrienden dus. Erg mooi.

Techhouse Area: Christian Smith.

Tja, voor mij was het helemaal top. Goed, het was druk, maar aangezien vooral de Techno en de Techhouse mij trok en die niet zo in de loop lagen, viel het mij reuze mee. Even naar een geheel andere area kostte wat meer tijd dan gehoopt, en echt veel DJ-hoppen was niet te doen, maar als je gewoon een plek niet zo in de loop had, was het zeer goed te hebben. Geen rijen voor bars en WC's, dus echt te druk was het niet. Misschien lag het aan de opzet van het terrein, wat vrij lintvormig was. Nee, super, zowel wat de organisatie aangaat (na afloop voor de meesten een mooie schoudertas als plasticje om het flyerpack, echt geweldig! En wie er geen had, konden na mailen er eentje halen op het kantoor. Super!), als de bezoekers en zélfs het weer. Nu is het wachten op de DVD van deze memorabele dag...Organisator: Extrema Datum en Lokatie 16-07-05 Aquabest Best
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!


Enkele FOK!kers op het forum:

WaSTeiL: Super topdag gehad! Volgend jaar weer. Bedankt voor de Brabantse gastvrijheid.

TheWilliedockSaints: Stijn was trouwens vet
ik vond heel Extrema echt extreem vet

Pinball Omdat het mijn eerste EO was vond ik het niet drukker of te druk, maar precies goed. Je kon overal normaal lopen, drank halen ging lekker snel, alleen toiletten waren af en toe wat druk. Verder fijn publiek, hoewel veel mensen duidelijk hun eigen feestje aan het vieren waren was de sfeer goed & iedereen vriendelijk. Voeg daarbij de muziek die varieerde tussen fijne achtergrond, lekker & kippenvel, heerlijk zomerweer, en je hebt een topfeest
zeker terug daar *O*

Anoukforza: Ik was rond 10 uur aanwezig en vond het echt een prachtig terrein. Ook qua decoratie was het echt top!! Nog nooit zo veel mooie decoratie meegemaakt en zo veel leuke standjes met allerlei aparte, beetje hippy relaxt achtige chill plekken