CD: Jan Smit - Jansmit.com

Jantje Smit is terug. Is hij eigenlijk wel weg geweest? Velen kennen hem als de guitige knul, die met een hoog stemmetje een ode aan zijn oma bracht in de hitsingle 'Mijn lieve oma'. Het nummer deed vele harten smelten, maar op den duur raakte Jantje toch uit beeld.

Inmiddels is hij terug en het is een 19-jarige Jan geworden. Zijn loopbaan ligt helemaal op koers. Jan Smit heeft zijn eigen realitysoap, vele optredens in binnen- en buitenland en regelmatig draaft hij op in televisieprogramma's op zowel de Nederlandse televisie als de Duitse Fernsehen.

Speerpunt van zijn comeback is het album Jansmit.com. Voor deze review heb ik het normale album gebruikt. Echter er is ook een speciale uitgave in de vorm van een dubbel-cd. De tweede cd van die speciale uitgave zal vooral onze oosterburen aanspreken, omdat deze louter is gevuld met Duitstalige hits.

Momenteel staat het album op nummer drie in de nationale album top 100, wat aangeeft dat het geen kattepis is wat Jan heeft uitgebracht. Het album blinkt uit in variatie, want er valt te genieten van zowel meeslepende ballades als uptempo swingers die het goed doen op alle feesten en partijen.

Het album opent met Vogelvrij en Droom in duigen. Twee hippe nummers met een lekkere beat. Daarna volgt de knaller van het album Vrienden voor het leven. Met die single staat Jan momenteel op plaats vierentwintig in de nationale hitparade!

Het contrast met het nummer wat volgt kon haast niet groter zijn. Laura is een ietwat eentonig, rustig nummer. Ballades kunnen mooi zijn, maar dat dit niet geldt voor elke ballade bewijst dit nummer. Kleine tegenvaller, Jan. Sta op is een nummer wat doet denken aan een sfeervolle partyknaller die het goed zou doen in een Duitse bierhal. Verfrissend en ambiance verhogend.

Een ballade die mij wél aanstaat is Want één kus. Een nummer dat langzaam en zwoel begint en uiteindelijk helemaal los komt. Hoe kan ik van je dromen is los van het begin tot het einde. Hemeltje lief, wat een vrolijk lied met die typische palingsound.

Nummer 13 is mijn persoonlijke favoriet. Als de nacht verdwijnt staat als bonustrack op dit album en zorgt op iedere party gegarandeerd voor een uitzinnig publiek. Een lekkere meezinger met een opzwepende beat. Het verbaast mij persoonlijk dat dit nummer niet is uitgebracht als single en in de hitparade is verschenen, want het is een klasse beter dan Vrienden voor het leven. Leuk detail is dat het een liveversie betreft, dus het publiek en de puurheid zijn haast voelbaar.

Tot slot staan er nog twee clips op het album, te weten Vrienden voor het leven en Magical Trio - Eens per jaar. Dat laatste nummer is een hilarisch lied, in samenwerking met Jan's vriend Simon Keizer en Kees Tol.

Al met al ben ik zeer positief over dit album. Jan heeft met dit album absoluut bewezen dat hij één van de betere artiesten binnen zijn genre is. Daarom niets dan lof voor Jansmit.com. Het is een absolute aanrader, ook voor de mensen die normaal niet veel zien in het Nederlandstalige levenslied.Label: Artist & Company Volendam Music Releasedatum: 24.04.2005
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!