DVD: Medisch Centrum West + prijsvraag

Medisch Centrum West, of kortweg MCW, was eigenlijk de voorloper van de Nederlandse soap. Miljoenen mensen volgden tussen 1988 en 1994 de romances, intriges en drama's van zowel medewerkers als patiënten. De strijd om de functie van ‘chef de kliniek’ tussen dokter Jan van de Woude (Marc Klein Essink) en dokter Eric Koning (Rob van Hulst) kan ik me ook nog goed herinneren, vooral de slinkse methoden die gluiperd Eric gebruikte om zijn doel te bereiken. De opnamen vonden plaats op de vierde (leegstaande) verdieping van het toenmalige Zuiderzee ziekenhuis in Lelystad, het huidige IJsselmeer ziekenhuis.



Met in totaal honderd afleveringen was het de tot dan toe langstlopende serie op de Nederlandse televisie. Medisch Centrum West is een serie die bij mij, en vele anderen, echt is blijven hangen. Als ik de bekende begintune (Melodie d’Amour) hoor bekruipt me een nostalgisch gevoel, en toen ik onlangs in Lelystad toevallig langs het bewuste ziekenhuis reed, waande ik me even in Medisch Centrum West.



Seizoen 1 is verdeeld over drie dvd's met in totaal dertien afleveringen. Dat betekent maar liefst elf uur MCW! Op de dvd's vind je ook wat extra's, zoals een paar afleveringen met audiocommentaar van Marc Klein Essink (Dokter Jan) en Rob van Hulst (Dokter Eric). Dit vind ik persoonlijk altijd vrij irritant, ik wil of de serie volgen of het commentaar, en op deze manier lukt het me geen van beide. Beide heren gaan ook terug naar het IJsselmeer ziekenhuis om herinneringen op te halen. Deze reportage is een hele leuke extra, de acteurs vertellen veel verhalen over hoe het was en hoe de serie ontvangen werd. Dit wordt afgewisseld met verschillende beelden uit de serie. Omdat zij tijdens het filmen in het ziekenhuis rondlopen zie je als kijker veel bekende dingen. Ook de acteurs zelf zien natuurlijk hun oude werkomgeving weer terug, wat zorgt voor een geanimeerde terugblik.



Kijkend naar de serie valt al snel op dat het vaak een stuk trager gaat dan de series van nu. Er wordt ruim de tijd genomen voor elke verhaallijn, wat in het begin wel wennen is, maar uiteindelijk best prettig blijkt te zijn. Uiteraard heb ik zitten genieten van de ouderwetse kleding en kapsels en acteurs die er destijds een stuk jonger uitzagen dan nu!

Ik denk dat deze dvd-box vooral erg leuk is voor mensen die de serie destijds (deels) gevolgd hebben en nu herinneringen willen ophalen. Heb je niks met MCW dan zul je de serie waarschijnlijk vreselijk oubollig en misschien zelfs saai vinden. Ik heb zelf in ieder geval zitten smullen, de serie was nog net zo leuk als ik me herinnerde.

Prijsvraag
Wij mogen drie dvd-boxen met daarin seizoen 1 weggeven. Winnen? Mail ons het exacte adres van het ziekenhuis in Lelystad waarin Medisch Centrum West werd opgenomen. Je kunt inzenden tot 15 mei, zet in het subject 'Prijsvraag MCW' en vermeld je username.