DVD: The Bear (L'Ours)

Regisseur Jean-Jacques Annaud (Two Brothers, Seven Years In Tibet) maakte in 1988 deze film over een beertje. Twintig miljoen euro voor een film over een beertje. Een Franse film over een beertje. Klinkt niet echt boeiend, maar niets is minder waar. De beelden zijn simpelweg schilderachtig. De mooie ongerepte natuur, weidse vergezichten en wat knuffelbeesten. Een blik door de ogen van een beer in de ruige natuur van Brits Colombia. Het beestje raakt zijn moeder kwijt door een tragisch ongeluk en moet zelf zien te overleven. Dat betekende al binnen vijf minuten een Fisherman's Friends-moment, echt waar. Eenzaam struint het beestje rond, zonder hulp reddeloos verloren. Gelukkig weet het beertje aan te klampen bij een grote Grizzly, helaas net op het moment dat een paar jagers hem achterna zitten.


Uiteindelijk weet deze beer een jager te bekeren en komt alles goed en dat is direct eigenlijk het enige zwakke moment in de film. Bij de film hoort ook het motto:
The greatest thrill is not to kill but to let live.
Het klinkt zo inderdaad aardig als een brave Disney-film, maar daarmee doe je Annaud ernstig tekort. Dan was het wel een tekenfilm geworden, in plaats van deze grootse productie. De film laat een diepe indruk achter en gelukkig past de nieuwe hoes van deze DVD daar een stuk beter bij. Je ziet de woeste beer met daarbij het wat bedeesde beertje, ergens in de bergen. Dat is de film, geen slap geneuzel, maar de strijd om te overleven!


De beren hebben wat menselijke eigenschappen toebedeeld gekregen. Zo smekt en piept het kleine beertje wel erg herkenbaar. Lief! Niet te overdreven, maar genoeg om het beertje nog schattiger te maken. Een subtiele methode om de kijker aan zich te binden en de keus tussen de jagers en de beren wel heel makkelijk te maken. Het propje huppelt door het landschap, struikelt, piept en doet. Hij maakt kennis met allerlei diertjes en weet ook al vrij snel wat je niet kan eten, zoals vliegenzwammen, al is dat door het simpelweg uit te proberen. De beren zijn gewoon de sterren van deze film inclusief Sex, drugs & Rock 'n Roll, maar echt veel gebeurt er verder niet in deze film. Klinkt minimaal, maar wat wil je. Met zulke prachtige natuur en zulke topacteurs? Het is gewoon een meesterlijke natuurfilm zoals op Discovery en National Geographic te zien zijn, maar dan zonder de voice over en de overdreven wijze lessen. Puur genieten.


The Bear krijgt als cijfer een 9.
GenreDrama
Lengte93 minuten
RegieJean-Jacques Annaud
CastDe beer Youk & Kaar, Jack Wallace, André Lacombe.
TaalFrans 5.1
OndertitelingNederlands
Beeldformaat16:9 Anamorphic
Kijkwijzer
DistributeurAfilm