DVD: Alias - seizoen 3




Met deze tekst vat je de eerste twee seizoenen van Alias al aardig samen. Sydney Bristow doet er in de tweede serie alles aan om terreurcel SD-6, met aan het hoofd Arvin Sloane, te vernietigen. Niet alleen door voor de CIA in actie te komen, maar ook door van binnenuit als dubbelspion missies te sabboteren. Sydneys doel wordt gelukkig halverwege dat seizoen al bereikt, maar het is niet het einde van haar kruistocht tegen haar ultieme vijand, Arvin Sloane. Deze blijkt namelijk nog steeds op zoek te zijn naar het geheim van de Italiaanse 'uitvinder' uit de 16e eeuw, Milo Rambaldi. Gelukkig voor Sydney hoeft ze niet meer aan het werk als dubbelagent en kan ze haar aandacht volledig op haar werk voor de CIA richten. Wat Sydney op dat moment nog niet weet is dat haar huisgenote Francie niet is wie ze beweert te zijn; de echte Francie is door de volgelingen van Sloane vermoord en vervangen door een soort kloon die een identiek uiterlijk heeft. Als Sydney hier achter komt en 'Francie' uit wil schakelen moet ze haar in een rechtstreeks vuurgevecht uitschakelen. Als haar dit uiteindelijk is gelukt raakt ze door haar verwondingen buiten bewustzijn en komt later weer bij; niet thuis in Los Angeles of in het ziekenhuis, maar op straat in Hong Kong.




Eenmaal bijgekomen vlucht ze naar een safehouse van de CIA en wordt daar bezocht door haar grote liefde Michael Vaughn. Daar komt ze erachter dat het twee jaar geleden is dat ze haar bewustzijn thuis verloor. Ze heeft echter geen idee wat er in die afgelopen tijd met haar is gebeurd. Na haar verdwijning werd ze geacht te zijn omgekomen bij een woningbrand na haar gevecht met 'Francie', dus de CIA heeft nooit pogingen ondernomen haar terug te vinden. Daarnaast komt ze tot de schokkende ontdekking dat Vaughn een ring draagt; hij is getrouwd! Des te meer reden voor Sydney om uit te vinden waar ze de afgelopen twee jaar is geweest, wat ze heeft gedaan en nog belangrijker: wie er verantwoordelijk voor is geweest.
En alsof ze niet al genoeg aan haar hoofd heeft blijft de profetie van Rambaldi haar achtervolgen. Meerdere partijen, waaronder haar moeder die haar in de voorgaande serie nog bedroog, proberen Sydney, als 'The Chosen One', te vinden. Daarbij worden moord, diefstal en marteling niet geschuwd.




In vergelijking met het eerste en het tweede seizoen is er niet heel veel veranderd qua opzet van de afleveringen. In de eerste serie zat er aan het einde van de aflevering een cliffhanger die in de eerste minuten van de vervolgaflevering werd afgehandeld. Nu lopen de losse verhalen per aflevering en is er enkel nog een kleine cliffhanger in de rode draad van het verhaal, zodat je niet vol zenuwen snel de volgende aflevering hoeft te gaan kijken. Daarnaast had vooral de eerste serie de steeds terugkerende tekst uit de intro. Op televisie misschien niet zo erg, maar als je vier afleveringen op DVD kijkt dan ben je die intro al snel zat. De episode's beginnen nu elke keer met een korte terugblik en dan gaat het verhaal verder. Daarnaast is er een verschil met de eerdere series op het inhoudelijke vlak. Was het doel van elke missie eerst duidelijk, nu roept elke succesvolle actie enkel vragen op; gelukkig is niet elke aflevering in het teken van de werken van Rambaldi, er zitten ook nog genoeg losse korte verhaallijnen in de serie.




Alias, seizoen 3 beslaat zes discs die per twee in een amaraydoosje zitten. Deze drie doosjes zitten in een mooie kartonnen box, op dezelfde wijze als de vorige twee seizoenen. Daarnaast is seizoen drie ruim voorzien van bonusmateriaal. Zo kun je een paar afleveringen bekijken terwijl je luistert naar audiocommentaar van de makers van Alias. Daarnaast zijn er ook nog op zichzelfstaande extra's die zich vooral op de laatste disc bevinden. Er is een soort workshop met bedenker J.J. Abrams en onderandere Jennifer Garner over het bedenken van personages voor een serie als Alias, getiteld "Museum of Television & Radio: Creating Characters".




In de twee daaropvolgende stukjes kun je zien hoe een serie als Alias tot stand komt. Hier kun je kijken naar korte interviews met (gast)acteurs en zie je beelden van achter de schermen. Ook krijg je beelden te zien van het stuntwerk en er wordt getoond hoe men in een studio in Los Angeles een bekende stad zoals Barcelona nabouwt om er vervolgens een missie op te nemen. Tevens kun je kijken naar redelijk grappige bloopers en een aantal verwijderde scènes die niet echt iets toevoegen aan het verhaal van Alias. Voor de fans van animatie is er ook nog een kort animatiefilmpje met 'Sydney' in de hoofdrol waarbij je kunt kijken naar één van haar activiteiten gedurende haar 'vermissing'. Wil je nog meer weten van Jennifer Garner en wil je weten wat volgens haar het verschil is tussen seizoen twee en drie? Ga dan op zoek naar de 'Easter Egg'. Deze vind je als volgt:
quote:
1. Ga in het DVD-menu naar "Bonusmateriaal" op de vijfde disc.
2. Selecteer met je afstandsbediening "Museum of Television and Radio" en
druk vijfmaal op de 'pijl-omhoog' op de afstandsbediening.
3. Nu zie je rechts onder in beeld het Rambaldi symbool
4. Druk op je afstandsbediening op Enter.



Mensen die de serie Alias nog nooit hebben gezien en er aan denken om met deze box te beginnen: Niet doen! De karakters en de verhaallijn hebben een flinke geschiedenis en veel van de plotwendingen zul je niet begrijpen. Gelukkig zijn de eerste en tweede serie ook gewoon op DVD te verkrijgen. Voor de fans van de serie is de release van deze box goed nieuws, omdat seizoen drie bij geen enkele Nederlandse zender is uitgezonden. De kwaliteit van het beeldmateriaal is prima in orde, al is het beeld niet altijd ruisvrij bij donkere beelden. Het geluid is bijzonder goed te noemen, net zoals bij de eerdere DVD-boxen. Aan het bonusmateriaal is veel tijd en moeite besteed, al had een kleine sneak-preview van seizoen vier niet misstaan. Dat wordt een lang jaar wachten op nieuwe avonturen. Voor hen die alleen seizoen een en twee nog maar hebben gezien: direct aanschaffen deze box!