DVD: Spider-Man 2



De film

Spider-man 2 brak vele box-office records en werd wereldwijd geprezen om de spectaculaire actiescènes. Terecht? Zeker weten! Voor de gemiddelde kijker wordt het door technologische verbeteringen steeds lastiger om CGI-beelden te onderscheiden van beelden met echte acteurs. Deze film is daar een goed voorbeeld van. Het is werkelijk een genot voor het oog om Spidey tussen de wolkenkrabbers te zien vliegen. De vele gevechten die onze gemaskerde vriend aangaat zijn schitterend om te zien. Het overweldigende Dolby Digital 5.1-geluid (helaas, geen DTS) en de bombastische muziek van Danny Elfman maken het geheel af. De acteerprestatie van Alfred Molina als Otto Octavius/Doc Ock is een extra vermelding waard: de transformatie van gerespecteerd wetenschapper tot bad guy met bijbehorende persoonlijkheidsverandering is erg mooi door hem uitgebeeld.

Een topfilm dus? Nou, bijna. Het is namelijk jammer dat in de eerste helft Peter Parker vooral met zichzelf in gevecht is. Regisseur Raimi legt te veel nadruk op de persoonlijke gevoelens van de free-lance fotograaf. De overpeinzingen van onze held over hoe het nu met zijn leven en zijn grote liefde MJ moet, halen nogal de vaart uit het spektakel. Een 7 dus voor de film.


De extra's

De extra's beginnen al op de eerste dvd. Naast de film met audiocommentaren van Sam Raimi, Tobey Maguire, producent Avi Arad en co-producent Grant Curtis is er ook audiocommentaar van het technische team te vinden. Grappig zijn de pop-ups met Spidey-feitjes die je tijdens de film kunt laten vertonen. Ook zijn er nog wat trailers op het schijfje gezet, de videoclip van het nummer Ordinary van Train is te zien en er zijn nog wat korte web-i-sode documentaires op de dvd opgenomen.

En dat was nog maar de eerste dvd. De tweede dvd gaat verder met een flink aantal documentaires en interviews met de titel Making the Amazing. Ga hier maar een uurtje of wat voor zitten, want alle aspecten van de film komen in deze serie aan bod: het verhaal, de kostuums, de regie, het camerawerk, de stunts, het geluid en ga zo maar door. Tijdens het kijken van het interessante en bij vlagen humoristische Making the Amazing besef je je pas goed wat een werk er bij het maken van een blockbuster als Spider-Man 2 komt kijken.

Maar er is nog veel meer op het tweede schijfje gezet. Bijvoorbeeld de making-of van een spel van Activision of de documentaires Hero in Crisis, Interwoven: The Women of Spider-Man en Ock-Umentary: Eight Arms To Hold You. Erg leuk zijn de multi-angle features van een aantal momenten achter de schermen: bekijk wat er voor, achter of naast de camera gebeurt. Tot slot is er nog een fotogalerie te vinden, staat er een trailer voor een nieuw Activision-spel op en kun je met de dvd in de drive van je pc nog gebruik maken van een aantal pc-only features. Zelden heb ik zoveel toffe extra's bij elkaar gezien. Ze krijgen daarom van mij ook een 9.