Film & prijsvraag: Maria Full Of Grace

Drugs are bad! War on drugs! Duidelijke taal, maar zolang er een markt is en cocaïne/heroïneboeren geen andere keus hebben, lijkt een oplossing nog ver weg. Zonder de drugshandel stort een heel land in. De schattingen lopen uiteen, maar per dag komen er in elk geval vele smokkelaars de VS in en wordt er maar één gepakt. Hier in ons landje speelt hetzelfde probleem met bolletjesslikkers, zij het dat ze voornamelijk uit Suriname en vanaf de ABC-eilanden komen, terwijl de film de situatie in Colombia volgt. Ach, het verhaal blijft hetzelfde. Mensen slikken voor een slordige 5000 dollar een grote hoeveelheid drugs. Deze zijn verpakt in bolletjes ter grootte van een duim en ze gaan het vliegtuig in. Ondanks de kans om gepakt te worden en het risico op het knappen van één van de bolletjes met de haast onafwendbare dodelijke gevolgen daarvan. Zulke enorme risico’s voor een klein beetje snel geld. Wat drijft deze pakezels tot deze schijnbaar onbegrijpelijke waanzin?

Maria Full Of Grace
Maria met haar vriendin.

Dat is het centrale thema is deze film, het debuut van Joshua Marston, die tevens het verhaal schreef. In plaats van maar te gaan hameren dat je dit niet moet gaan doen en hoe verderfelijk de slikkers wel niet zijn, is er een soort documentaire geschoten die een jonge vrouw volgt in het proces. Dus een keer de smokkelaar, in plaats van de douane. Het is dus geen waar gebeurd verhaal, maar wel één die 1001 keer per dag zou kunnen gebeuren. Verhalen van meisjes van 16, maar er zijn ook mensen van 72 jaar oud gepakt. Dit is geen drugsprobleem, maar een sociaal probleem. Wat is er zo uitzichtloos aan hun leven dat ze gaan slikken?

Maria Full Of Grace
Maria praat met haar vriendje over haar zwangerschap.

Als voorbeeld volgt de film Maria, een meisje van 17. Ze werkt in de bloemenindustrie, naast de drugswereld de andere grote sector van het land. Daar haalt ze de doornen van rozen af. Oja, ze is ook nog zwanger, maar de verwijzingen naar bijbelverhalen zijn voor het grootste deel toeval, aldus de makers. Vandaar ook de poster. Puur toeval. Ach, gelukkig loopt al dat religieus toeval de film niet in de weg en blijft het een realistische vertelling. Moreno die Maria speelt zet met haar onbevangenheid een zeer goede prestatie neer. Tesamen met haar collega's geeft ze de film een heel authentieke uitstraling. De omstandigheden die Maria ertoe leiden zijn nimmer overdreven of dramatisch, maar leiden wel tot een optelsom die de keuze tot slikken een stuk duidelijker maakt. Hoe anders als bijvoorbeeld in het erg beperkte Traffic.

Maria Full Of Grace
Met een volle buik op weg naar de VS

Het is geen verfraaide film, maar zou zo maar een documentaire kunnen zijn. Ware het niet dat een echte koerier zich natuurlijk niet laat filmen tijdens zijn reis. Gelukkig hebben de makers zich goed verdiept in de verhalen van gevangen smokkelaars en daar een grauw beeld van gemaakt, ontdaan van alle franje. De macht van het gemakkelijke geld, het misbruik van de drugsbazen. Zelfs de bloederige scène die ontstaat nadat één van de medekoeriers is overleden, lijdt niet tot gekrijs en een hoop spektakel. Nee, Marston laat de twee anderen simpelweg even schrikken en wegvluchtten de stad in.

Maria Full Of Grace
De bolletjes liggen klaar.

Dat bood meteen de mogelijkheid tot een bijzonder beeld van The Big Apple, niet de grootsheid van de wolkenkrabbers en het gehaaste leven, maar dat van de onderkant van de samenleving. De wijken waar gewoon Spaans wordt gesproken, waar de strijd tot overleven al even groot lijkt als in Colombia. Hier zit het grote minpunt van de film, die in feite geen duidelijk standpunt wil innemen. De American Dream lokt immigranten, die ondanks de slechte situatie aldaar er maar in blijven geloven. Het ware probleem van drugs en immigratie blijft een beetje onaangeroerd.

Maria Full Of Grace
De loverboy van de drugswereld.

Je kan niet alles hebben, maar toch heeft de debuterende Joshua Mastan een mooie prestatie neergezet. Een koele blik op het hoe en wat van de bolletjesslikkers. Het is niet dat ze geen keus hebben, maar toch. Erg opmerkelijk en cynisch is de tekst op de muur bij het laatste shot, maar daarvoor moet je zelf naar de bioscoop!

Maria Full Of Grace krijgt als cijfer een 8.

Maria Full Of Grace
De spanning bij de douane.
Prijsvraag!
FOK! mag 10 T-shirts van deze film weggeven, maar dat gaat niet zomaar! Deze film wil de kijker een inzicht wil geven in de gedachtengangen van een bolletjesslikker. Je moet eens proberen door haar ogen te kijken, om de prijsvraag te kunnen beantwoorden. Hoeveel bolletjes lijkt Maria wel niet te moeten gaan slikken? Mail je antwoord naar prijsvragen@fok.nl en vermeld hierbij je adres en username. Succes!

GenreDrama
Lengte101 minuten
RegieJoshua Marston
CastCatalina Sandino Moreno, Guilied lopez, Patrica Rae, Orlando Tobon e.v.a.
Releasedatum16 december 2004
Officiële siteMaria Full Of Grace
Kijkwijzer