Interview: Colour Of Fire

Voor zover de productie van Pearl Necklace. Hoe kijkt Richards nu tegen de nummers op 'Pearl Necklace' aan? "Ik hou van bepaalde tracks op het album. Dat zijn ook de nummers die we live spelen, dat zijn er zes of zeven." En verder? "Een aantal nummers van ons debuutalbum spelen we niet meer live. We houden gewoon niet meer van die nummers."

Kortom, hij is echt niet tevreden over de plaat? "Nee, nooit geweest ook. De andere bandleden denken er trouwens ook zo over."

Hoe is het mogelijk dat een album van een band verschijnt, waar geen van de bandleden tevreden over is?
Richards: "Ik denk dat we verblind waren in de studio toen we 'Pearl Necklace' gingen opnemen, waardoor de plaat uiteindelijk niet klonk zoals we het vooraf bedoeld hadden. We waren zelfs nog nooit op tournee geweest toen we ons album gingen opnemen!"

Dan moet het nogal een verrassing zijn geweest dat jullie toch zoveel succes hebben met deze plaat?
Richards: "Ja zeker. Ik dacht dat elke Engels magazine zou gaan zeggen dat ons album sucks. Want dat is wat ik ervan denk. Maar we kregen juist echt goede kritieken. Zelfs 'The Observer', wat nogal een serieuze krant is, gaf ons een goede review. Rocksound eveneens. Maar ik heb echt een tijdlang niet naar onze plaat geluisterd."

Denk je niet dat het dan aan jezelf ligt: dat je te kritisch bent en nooit tevreden kan zijn over het resultaat?
Richards: "Nee, dat denk ik niet. Onze b-sides bijvoorbeeld vind ik echt goed. Geloof me, we kunnen echt een beter album maken dan 'Pearl Necklace'."


Tot zover Pearl Necklace. Tijd om naar de toekomst te kijken. Wat wil de band nog bereiken? Richards: "We willen een album maken dat stukken beter is dan de laatste."

Wanneer denk je dat jullie een nieuw album gaan maken?
Richards: "Ik heb hierover met onze manager gesproken en zij zegt dat we dat volgend jaar zullen gaan doen."

Beslist jullie manager dat voor jullie?
Richards: "Eh, ja. Als ons label wil dat wij langer op tour gaan, omdat ze denken dat ze nog meer kopieën van Pearl Necklace kunnen verkopen, dan doen we dat. In feite gaat het bij elke band zo, zelfs als je Queens Of The Stone Age of Nirvana heet. Het is geen kwestie van integriteit of zo. Een platenmaatschappij investeert veel geld om een album op te nemen, dus dan wil het dat ook terug verdienen. Je moet net zolang touren totdat er zoveel mogelijk geld met een album is verdiend."

De band is daarom in ieder geval tot half december op tour in Europa. En daarna? "Dan is het kerstmis. We nemen dan allemaal een tijdje vakantie. In januari zijn we weer terug in Holland, dan spelen we op het Eurosonic festival", weet Richards. "Volgens mij wil ons label dat we ook daarna nog een tijdje on the road blijven. We schrijven ondertussen wel aan het nieuwe album."

Werkt dat?
Richards: "We doen ons best. Soms lukt het, soms lukt het niet. Het is zeker moeilijk, want je bent vaak vermoeid. Maar we hebben nu twee nummers helemaal klaar, die spelen we ook tijdens shows. Daarnaast hebben we nog zes of zeven nummers waaraan we nog steeds werken."

Vind je het erg dat je nog langer moet touren?
Richards: "Nee niet echt. Want hoe langer we nu touren, hoe meer tijd we hebben om nieuwe nummers te schrijven, dus hoe beter onze volgende plaat zal worden."

Of hij verder nog iets kwijt wil aan de lezers van FOK!? "Ja, we zijn geen boyband! Ik bedoel, ik mag dan misschien een boy zijn, maar de rest van de bandleden zijn toch echt men. Kom ons eerst maar eens bekijken en dan kun je misschien zeggen dat we een boyband zijn. We zijn geen Lostprophets of zo.

Want dat is wel een boyband?
Richards: "Ja, zij worden individueel 'gestyled' door hun platenlabel. Daarbij hebben zij weinig met rockmuziek te maken. Ze hebben toch ook een cover gemaakt van 'Hit me Baby One More Time'?"