Film: Cellular

Wat zouden wij zijn zonder mobieltje. De GSM is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. En niet meer uit hedendaagse films. Zo’n pakweg 15 jaar geleden moest men in de film nog op zoek naar een telefooncel om iemand te waarschuwen voor gevaar. En dat leverde spannende minuten op, want waar vond je zo snel een telefooncel?

De film Cellular (het Amerikaanse woord voor mobieltje) gaat over de mobiele telefoon. Wat als je een telefoontje krijgt en niet mag ophangen. En wat als je weinig tijd hebt om een ontvoerde vrouw op te sporen. Het levert een spannende film op waarbij je je 90 minuten niet zult vervelen.

Het verhaal

Jessica Martin (Kim Bassinger), een normale huismoeder, wordt gekidnapt en op een zolder opgesloten. Waarom weet ze niet. Ze weet alleen dat ze haar man moeten hebben. En zodra ze die hebben gevonden ziet het er slecht uit voor het hele gezin.
Er is maar een kans voor haar en dat is een kapotte telefoon aan de praat krijgen en gaan bellen. Ze wil natuurlijk meteen de autoriteiten bellen, maar krijgt een jongen genaamd Ryan (Chris Evans) aan de lijn. Hij hoort haar verhaal aan en besluit niet de telefoon op te hangen, maar de politie te gaan zoeken. Er is maar één politieman die hem gelooft en dat is Mooney (William H. Macey), maar die wordt niet serieus genomen door zijn collega’s.

Cellular
'Nee, met exta kaas en zonder champignons!'


Ryan besluit zelf op onderzoek uit te gaan en probeert er achter te komen waar Jessica zich bevindt. Het is alleen een race tegen de klok. De verbinding mag niet verbroken worden en hij moet Jessica’s echtgenoot vinden voordat haar ontvoerders dat doen.

De film

Het is duidelijk dat wij niet meer zonder onze mobiele telefoon kunnen. We hebben er allemaal een op zak en telefooncellen vind je nergens meer. Wel lastig voor Superman. Waar moet de beste man zich tegenwoordig omkleden? Want de GSM heeft de telefooncel doen laten verdwijnen. Zijn ze er nog? Ik zie ze in ieder geval niet meer, maar ik let er dan ook niet meer op. Ik bel mobiel, net als de rest van de westerse wereld. Intrigerend eigenlijk.
Scenarist Larry Cohen is blijkbaar ook geobsedeerd door de mobiele techniek. Vorig jaar schreef hij het script van 'PhoneBooth', over een man die anderhalf uur aan de telefoon moest blijven omdat er een geweer op hem was gericht. Cohen oogste er zoveel succes mee dat er om meer verhalen werden gevraagd. En dus herschreef hij 'PhoneBooth' door alles om te draaien. Dus niet één locatie met een telefoon, maar wel honderd locaties met een telefoon.
Cellular
De homevideo van Kim is nog beter dan die van Pam en Paris.