FOK!-tv bij première Bridget Jones II

Tekst: Jasper Brommet. Beeld: Thomas Schenk. Samenstelling: Stefan Tetelepta.

Maandag 8 november 2004

Lief dagboek.

In deze roerige dagen is er niet alleen tijd voor debatten ernstige conversaties over het hoe en wat met de samenleving, er is gelukkig nog steeds genoeg tijd voor ontspanning. FOK!tv had het weer goed voor elkaar en ging op weg naar de persconferentie en première van 'Bridget Jones Dairy: the Edge of Reason'.

Hugh Grant, Renée Zellweger Colin Firth zijn in Nederland. Buiten in de kou voor het Grand hotel te Amsterdam stond al een meute vijftien-jarige meisjes te wachten op een glimp van de drie sterren. Of het ze foto’s hebben kunnen maken weten we niet, maar na de persconferentie anderhalf uur later stonden hun gezichtjes een stuk minder vrolijk. Ondertussen zat FOK! aan de warme koffie te wachten tot het grote moment aanbrak.
De eerste tien minuten waren gereserveerd voor een photoshoot. Het meegekomen journalistenvolk trachtte koste wat kost de beste plek te krijgen, met als gevolg dat de ene nare opmerking na de andere naar elkaar werd gemaakt.
Het hoogtepunt, of dieptepunt (het is maar hoe je het bekijkt) kwam toen een journalist van de Telegraaf en een ander onbeduidend blad aan het bekvechten waren op een nieveau dat de meeste basisschool leerlingen niet eens bereiken. ”WAAROM STEEL JE MIJN STOEL???!!!!”
Gelukkig kwamen de sterren als snel binnen en begonnen de fotografen zowaar driftig met hun werk. ’Look over here!’ begon een journalist en binnen een paar seconden stond de hele flitsbatterij te schreeuwen. Enig medeleven met de sterren kon ik niet onderdrukken, kijkend naar dit agressieve aapjeskijkgedrag. Het schichtige gezichtje van Renée sprak boekdelen. Maar het Kodakmoment was al snel over, zodat we eindelijk door konden gaan met de persconferentie.

René Mioch leidde de persconferentie in, zittend naast de sterren en de regisseuse . De procedure was er een van handopsteken, naam en tv-station noemen en er vragen stellen maar. Hugh Grant had de hele zaal aan zijn lippen vanwege zijn uiterst charmante scherpe humor. Dit kwam duidelijk naar voren toen een journaliste van het blad Millionaire vroeg of hij met haar uit wilde gaan. Zijn repliek was of er een bril in de zaal was, zodat hij kon zien wie het in haar hoofd haalde hem uit te vragen. De journaliste had geen vragen meer.


Hugh Grant denkt na over een leuk antwoord op een saaie vraag.

Toen FOK!-tv met een vraag kwam wekte het noemen van de naam al enige hilariteit. FOK-tv klinkt in het Engels natuurlijk als een pornokanaal, het werd dus Ef. Oh. Kej. Tievie.
Nu krijg je als reporter niet altijd de kans om sterren als Renée Zellweger en Hugh Grant een vraag te stellen. Dus het moest er meteen inhakken. Mijn vraag was of mannen er voor zorgen dat er grote verwachtingen zijn van vrouwen (Bridget Jones) wat betreft het uiterlijk. Wederom kwam daar de humor van Hugh om de hoek kijken. Volgens hem werden de glossy magazines gemaakt door gay people and women, and as you know we don’t really like skinny women.'


Ik mag toch wel zeggen dat iedereen in de zaal onder de indruk was van Hugh zijn optreden. Lekker relaxt met veel humor en een theelepeltje arrogantie zorgde en dan ook voor dat hij voor mij de show een beetje had gestolen. Maar op een goede tweede plek was het toch Renée die met haar lachje en goed geformuleerde antwoorden de pers te woord stond.
De vragen waren niet altijd even scherp. Een journaliste durfde ongeveer het volgende te stellen: [i]'In the Movies we see you as an actor, and we see you in the magazines and we read about you in interviews, BUT WHO is the real Hugh Grant, the real Renee Zellweger and the real Collin Firth? Vol verbazing keken de sterren naar de journaliste. ’Alsof we in twee minuten kunnen uitleggen wie we zijn’, zag je ze denken. Uit beleefdheid probeerden ze de vraag toch te beantwoorden, maar het ging duidelijk op de automatische piloot. Na een half uur vonden de sterren, of de organisatie, dat het wel goed was zo. De pers kon zich net als de sterren opmaken voor de première, die in Tuchinsky plaatsvond.


FOK!-tv stond natuurlijk ook langs de rode loper om mooie vrouwen te spotten.