Boek: De wenskinderen - Annemarie van Gelder

Op een dag komt Emma onverwacht haar jeugdliefde tegen. Hij herkent haar niet, maar zijn verschijning brengt heel wat teweeg in Emma. Naast de overgangsklachten waarmee ze te kampen heeft, krijgt ze nu ook last van nachtmerries. Ze droomt over Melchior, haar jeugdliefde, die toen al een volwassen man was, een huisvriend van haar ouders. Ze droomt over Bernt, haar doodgeboren zoontje. Want op haar zestiende is ze zwanger geworden van Melchior. Hij gaf haar geld voor een abortus, maar dat wilde ze niet. Daarna heeft ze Melchior nooit meer gezien.

Inmiddels is ze getrouwd met Jacques, een collega bij wie ze vaak over de vloer kwam toen hij nog getrouwd was met de moeder van zijn twee kinderen. Zijn vrouw Josje is echter jong gestorven en Emma heeft als het ware als vanzelfsprekend haar plaats ingenomen. Sacha en Wessel, Jacques kinderen, zitten in de puberteit en zijn momenteel niet de gemakkelijksten in de omgang. Toch heeft ze met hen geen echte conflicten.

Emma gaat steeds meer nadenken over het verleden, over haar moeder die wegliep bij haar vader en een tijdje later omkwam bij een verkeersongeluk. Waarom is haar moeder eigenlijk weggegaan? Haar vader kan ze het niet meer vragen, want hij ligt in een verpleeghuis in coma na een beroerte. Toch, als ze hem vertelt dat ze Melchior heeft gezien, reageert hij ineens. Emma doet wanhopige pogingen om hem wat te laten zeggen maar dat lukt niet.

Beetje bij beetje herinnert Emma zich dingen uit het verleden, maar de antwoorden op haar vragen kan ze eigenlijk alleen van Melchior zelf krijgen. Ze gaat de confrontatie met hem aan. Wat ze te horen krijgt is schokkend. Toch weet ze het te verwerken en lijkt ze met Jacques en de kinderen een nieuwe weg in te slaan. Dan staat de politie voor de deur...