DVD: De zusjes Kriegel

Marc de Bel is binnen. Hij schrijft al twintig jaar boeken, de laatste jaren vanuit zijn optrekje in Toscane, met blijvend succes. Toen “Blinker”, het populairste boek van zijn hand, in de bioscoopzalen verscheen ging voor de man een droom in vervulling. Ondertussen is hij zelf bezig met het schrijven van een filmscenario, en werkt hij aan drie muzikale projecten. Het scenario voor “De Zusjes Kriegel” schoof hij wijselijk door naar Johan Verschueren, die er een geheel eigen versie van maakte. Niet geheel tot de tevredenheid van Marc de Bel zelf.

Wat het boek vooral sterk maakte waren de guitenstreken die de zusjes uithaalden, en de geinige, absurde manier waarop het verteld werd. Maar dat is net hetgeen wat we moeten missen in de film. Ware het niet dat de zusjes af en toe hun katapult bovenhalen, je zou zeggen dat het drie doodbrave meisjes zijn die geen mug kwaad zouden doen. Verschueren koos er bewust voor om van het verhaal een spannende thriller te maken, en liet de humoristische stukjes vallen als zijnde “niet te verfilmen”. Al van het begin verkeert de film in een soort duister sfeertje, gestuwd door de zware pianomuziek, met slechts zelden een opgewekte herademing. Het verhaal dat overblijft is flinterdun en overduidelijk, maar dat moeten we van een kinderfilm natuurlijk verwachten.
Desalniettemin vind ik de film een aanrader. De manier waarop regisseur Dirk Belin, die voor zijn kortfilm “Fait d’Hiver” een oscar in ontvangst mocht nemen, het verhaal in beeld brengt is prachtig, op elk detail is gelet. Zelfs het belachelijkste special effect doet hij geloofwaardig overkomen. Akkoord, het is soms wat te veel van het goede, maar de oscarwinnaar heeft de regie enorm professioneel aangepakt en toch een betoverend en beklemmend geheel in elkaar geknutseld met leuke afwisselingen en een aangename stijl.

Daarnaast zetten de acteurs en actrices stuk voor stuk een prachtige rol neer. Ook de drielingzusjes (in werkelijkheid eigenlijk een tweeling en een look-a-like) hebben iets erg intigrerends over zich, hoewel ze wat ouder lijken dan de elf jaar waar ze moeten voor doorgaan. Twee rollen gingen naar Nederlanders, opvallend genoeg net de twee slechteriken uit de film, namelijk Liesbeth Kamerling en Victor Lw. En naar het voorbeeld van groten als Stephen King verzorgt Marc de Bel een cameo in de film als gestoorde gevangene, een rol die op zijn lijf geschreven is.