Preview: De Kids Choice Awards

Awardshows zijn leuk om te kijken, maar vaak vraag je je af wie in hemelsnaam heeft mogen stemmen. In veel gevallen zijn dat oude, cynische mannen die hun stem uitbrengen op dingen waar ze geen verstand van hebben. Dat is bij de Kids Choice Awards van Nickelodeon wel anders, want daar stemmen de kids zelf op hun favoriete artiest.

Live vanaf de Pepsi Stage in Amsterdam presenteert kinderzender Nickelodeon op zaterdag 23 oktober de allereerste editie van de Kids Choice Awards. Dit evenement staat bol van onderscheidingen, prijzen, verrassingen en vooral veel chaos. Want op de Kids Choice Awards kan en mag namelijk alles. De presentatie is in handen van zangeres Do en Eric van der Hoff en op de rode loper doet Lauren Verster verslag.

Sun
Do, Eric van der Hoff en Lauren Verster presenteren Kids Choice.


De Kids Choice Awards wordt al zeventien jaar gehouden in de VS. En met veel succes. Elk jaar komen alle bekende Amerikaanse sterren op het evenement af. Cameron Diaz, The Olsen Twins, Hillary Duff, Jim Carrey: wie niet wordt gezien telt niet mee.
Het leuke van de Kids Choice Awards is dat er gespot wordt met alle ongeschreven wetten van een award-show. Moet je bij de Emmy’s in galakleding verschijnen en mag je bij de Oscars alleen serieuze dankwoorden afsteken, bij Nickelodeon willen ze juist het tegenovergestelde. Je mag aantrekken wat je wilt, je mag zeggen wat je wilt en de kinderen zijn de baas. Ze hebben gestemd op hun favoriete artiest, maar ook in de zaal zijn ze de sfeermakers. De ouders mogen mee (liever niet teveel) maar moeten hun mond houden.
Ook de categorieën zijn opvallend. Wat te denken van awards voor het beste boek, de beste sporter, de beste cartoon en de beste game. In totaal zijn er twaalf verschillende categorieën en de winnaar wordt gekozen door de kinderen zelf. Dat gebeurt via internet.

Improviseren

Eric van der Hoff is bij de laatste Kids Choice in Amerika geweest en hij heeft er zin in. ‘Het is live, er kan van alles gebeuren’, vertelt hij. ‘En er zal ook van alles gebeuren. Ik improviseer me er dus wel een weg doorheen.’
De show heeft twee belangrijke items die ook in Nederland te zien zullen zijn. Ten eerste worden artiesten ‘geslimed’. Eric: ‘Artiesten kunnen een flinke lading groen slijm over zich heen verwachten. Dat komt op de meest onverwachte momenten, dus je kunt er niets tegen doen. Maar geloof me, dat wil je als artiest ook niet, want het is een eer om geslimed te worden.’

MikeJim
Mike Myers en Jim Carrey werden al geslimed. Welke BN'er volgt?


De belangrijkste award is misschien wel de speciale ‘ Burp-Award’ voor de beste boer. Welke artiest kan het hardste boeren? Iedereen moet er aan geloven, of je nu een grote of een kleine ster bent. Reeds over de oranje loper (want oranje is de huisstijl van Nickelodeon) wordt de artiest gevraagd om een boer te laten. En ook op het podium mag je je kunsten vertonen. En reken maar dat ook in Nederland iedereen zijn best doet, want die award wil elke BN’er op zijn schoorsteenmantel hebben staan.

Do
Do (rechts) overlegt met Lauren wat ze zullen aantrekken tijdens de show.


Kids Choice Journaal

De BN’ers die kans maken op een lading slijm of de Burb-award zijn onder anderen Jim, Maud, Lange Frans & Baas B., Leki, Birgit, Special D, K3, M-kids, de Sugababes, Blue en Treble. Zij treden overigens ook op.
De Kids Choice Awards vindt plaats in de Pepsi Stage in Amsterdam en is live te zien vanaf 17.00 uur op Nickelodeon. Het voorprogramma is vanaf 12.15 uur te zien, met vele optredens en artiesten over de rode loper. Lauren Verster presenteert vanaf maandag 4 oktober dagelijks een Kids Choice Journaal om 8.05, 12.35 en 18.55 uur.