CD: Switchfoot - The Beautiful Letdown

Switchfoot is opgericht in 1993. De band bestaat uit drummer Chad Butler, bassist Tim Foreman en gitarist Jon Foreman. En ja, Tim en Jon zijn broers van elkaar. De bandleden hebben hun roots in de stad San Diego. Jon en Chad zaten bij elkaar op school en zaten daarnaast samen in een waterpolo-team. Dagelijks gingen de heren samen surfen. De bandnaam Switchfoot is dan ook een bekende term binnen de surfwereld.

SwitchfoodIn het begin heet de band eigenlijk Chin Up, vernoemd naar een gezamenlijke vriend die met de naam Chin door het leven gaat. In het hoesje van het eerste album The Legend of Chin schijnen zelfs foto's van deze meneer te staan. Een aantal nummers van Switchfoot's debuutalbum wordt gebruikt in tv-series als Dawson's Creek, Party of Five en Felicity. In 1999 verschijnt de plaat New Way to be Human. De teksten op het album zijn geïnspireerd door boeken van de heilige Augustines, theoloog Francis Schaeffer en de Deense filosoof Soren Kierkegaard, om maar eens wat namen te noemen.

In 2000 brengt de band het album Learning to Breathe uit. Een sampler bij het muziekblad Hebbez komt terecht op het kantoor van een Nederlands reclamebureau. Op deze manier is de het nummer Learning to Breathe gedurende 2003 dagelijks te horen in een reclamecampagne van telecomaanbieder Orange. In 2002 tekent Switchfoot een contract bij Columbia Records. Een jaar later verschijnt dan het album The Beautiful Letdown in de Verenigde Staten. Nu is het album eindelijk ook in Europa uitgebracht.