Boek: Tom Clancy - De Tanden van de Tijger

Er zijn verschillende series verschenen van Clancy’s hand. De Jack Ryan-serie, welke inmiddels twaalf delen telt, is daarvan wel de bekendste. De Tanden van de Tijger is het nieuwste deel in de serie.

John Patrick "Jack" Ryan start in de serie als zoon van een politieagent en naarmate de reeks vordert groeit Ryan uit tot een sleutelfiguur binnen de CIA en zelfs tot president van de Verenigde Staten. Het nieuwste deel gaat verrassend genoeg ook weer over Jack Ryan, hoewel het ditmaal zijn zoon betreft die schuilgaat onder dezelfde naam.

Zoals al eerder gebeurde in de serie, is Jack Ryan niet de hoofdpersoon in het verhaal. In dit deel draait het voornamelijk om de Carusobroers, neefjes van 'the man'. Naar het initiatief van de oude Ryan is de 'Campus' kort tevoren in het leven geroepen: een geheime antiterreurorganisatie die buiten de wet opereert en niet officieel wordt erkend door de overheid. De financiering van de praktijken op de Campus gebeurt op slinkse, niet-legale wijze en de benodigde informatie voor hun werkzaamheden wordt verkregen door het aftappen van een kanaaltje tussen de CIA en de NSA. Als een inlichtingenman in Rome wordt vermoord door een lid van een terroristische beweging wordt dit alleen opgemerkt als terroristische daad door de Campus, die toevallig net klaar is met alle voorbereidingen voor hun werk, het vermoorden van terroristen.

Het enige wat nog ontbreekt op de Campus om terug te slaan zijn mensen die in het veld kunnen werken. Moordenaars dus, die Amerika op indirecte wijze kunnen beschermen tegen het terrorisme. Hier komen de Carusobroers om de hoek kijken. Dominic Caruso is een FBI-agent, die zojuist een kindermoordenaar op heterdaad betrapte en de moordenaar zelf, zonder enige wrok, doodschoot. De tweede broer, Brian, is werkzaam bij de marine en viel op binnen de Campus vanwege zijn professionele, koelbloedige acties in Afghanistan, waar hij meerdere vijanden op zeer bekwame wijze koud maakte. De derde in de rij nieuwe werknemers van de Campus is Jack Ryan.

De taakverdeling van het stel wordt al snel duidelijk op het moment dat zij worden gerekruteerd door de Campus. De broers mogen optreden als hitman en de Ryantelg mag de informatie van de CIA en NSA doorspitten op zoek naar terroristen. De broers hebben in eerste instantie nog twijfels, maar na een schokkende gebeurtenis verdwijnen die als sneeuw voor de zon en zijn ze klaar om op pad te gaan. Ryan vindt een terrorist in het hartje van Londen die acties financiert. De broers mogen vervolgens aantreden en de actie kan beginnen!