DVD: Montys Enzyklo Pythonia

Met Life Of Brian namen de mannen van Monty Python deze keer de edele taak op om een parodie op het levensverhaal van Jezus himself te maken. En daar was Brian, stads- en leeftijdsgenoot van Jezus. Hij wordt al bij zijn geboorte per ongeluk voor de verlosser aangezien, maar zodra de drie wijzen de fout inzien, eisen ze de kado's terug en stormen bruut naar buiten. Brian de verlosser, tss, Brian de loser. Om toch ergens bij te horen, wordt hij lid van een verzetsgroep, maar dat zorgt juist dat hij alweer voor de verlosser wordt aangezien. Hij probeert alles om zijn volgelingen te ontlopen, maar dat wil maar niet lukken. Wat hij ook doet, zijn uitvluchten worden telkens weer opgepikt als een uiting van alwetendheid en zijn leven verloopt verdacht parallel met dat van de bekendere Jesus. Ach, voor Monty Python is het net als bij Search For The Holy Grail slechts een kapstok voor een scherpe satire. Deze keer wordt geloof in alle vormen en maten eens flink op de hak genomen, met hier en daar een flinke sneer. Onverwacht actueel, zou je kunnen zeggen. Misschien komt het door de eensgezindheid over de levensloop van Jezus, maar het verhaal loopt redelijk vloeiend. Er was natuurlijk ook een redelijke leidraad aanwezig in de vorm van een dik boek in verschillende uitgaven. Al komt daar geen ontvoering door aliens in voor, maar dat zegt genoeg over de doldwaze en vooral absurde wendingen in het verhaal.


De film is zelfs nu nog, bijna 30 jaar later, nog ijzersterk. De beeldkwaliteit is natuurlijk niets meer, vergeleken met de huidige technieken. De kleuren wat mat, maar dat doet er niet toe. Al zou je het op een 5" schermpje bekijken, dan nog blijft de film overeind. Als het verhaal maar goed is, een motto waar de filmindustrie niet altijd meer aan denkt de laatste tijd... Een ijzersterke satire of komedie (naar keuze) vol absurde situaties. De kijker wordt zelfs een gratis grammaticalesje Latijn aangeboden. De film volgt Brian minutieus, misschien wat minder sketches die blijven hangen zoals in The Grail, maar een duidelijk een meesterwerkje. Al is het alleen maar om de slotscène, waarin Brian voluit “Always look on the bright side of life” begint te zingen. Hangend aan het kruis. Okee, één quote dan: “Wome is your fwiend!”


Extra's
- Documentaire: "The Pythons".
- Bioscooptrailer.
- Promotietrailers: "8 Crazy Nights", "I Spy", "Mr Deeds" en "Monty Python And The Holy Grail".
Niet heel bijzonder dus. De documentaire gaat niet over de film, maar over de groep Monty Python. Gesprekjes met de 6 leden, wat ze nu van elkaar vinden en hoe het allemaal gaat. Dit geheel verrijkt met wat beelden van de serie. Al met al leuk voor de fan, maar het blijft jammer dat het niet over Life Of Brian zelf gaat.