Game: IndyCar Series 2005

Codemasters maakt gebruik van de officiële Indy Racing League licentie dus is alles zoals het hoort. De officiële namen, banen, regels en teams. Helemaal compleet dus! En daar zit ook meteen het grootste minpunt. Je moet echt van IndyCar racen houden wil je dit spel echt kunnen waarderen. Naarmate je verder leest wordt wel duidelijk waarom.



Laten we bij het begin beginnen. Je hebt de keuze uit 4 opties (of 5 als je gebruikt maakt van de online mogelijkheden); Quickrace, IndyCar Series, The Indianapolis 500 en Master Class. Een eventuele vijfde optie is de online multiplayer, waar je maximaal met 8 man kunt racen.

Na het opstarten van het spel besloot ik meteen maar even de baan op te gaan. In het quickrace menu kan je vrij eenvoudig geheel je eigen race opzetten. Je hebt de keuze uit 27 coureurs en 15 banen, kan het aantal raceronden en tegenstanders, maximaal 25, op de baan instellen en uiteraard de moeilijkheidsgraad.

Mijn eerste kennismaking met het spel was niet echt geheel succesvol want zelfs op easy werd ik steevast laatste. Ik ben niet echt een ster in racegames, maar dit was wel erg extreem. Ik besloot het eens te proberen op een ander circuit, om mij vervolgens te realiseren dat alle 15 banen “ovals” zijn. Logisch, het is immers een IndyCar game... Er zit dus bijna geen variatie in de circuits. Dit is iets wat de gewone gamer waarschijnlijk al afschrikt, vandaar mijn opmerking dat dit echt alleen voor de fans is. Na de zoveelste schuiver op de baan had ik het even gehad. Gelukkig zit er een tutorial mode in.



De Master Class is een serie zeer uitgebreide tutorials ingesproken door Dan Wheldon, een Britse Indycar coureur. De man heeft een behoorlijk monotone en irritante stem. Aangezien de tutorials behoorlijk (te?) uitgebreid zijn ben je geneigd verder te drukken, met als gevolg dat je keer op keer opnieuw moet beginnen. Ook in de Master Class is de moelijkheidsgraad enorm hoog. Toen was het wel duidelijk, deze game is echt alleen voor de hardcore consoleracers!

Als je de tijd neemt voor de Master Class kan je er ook zeker wat van leren. Er worden een hoop technieken erg duidelijk uitgelegd, iets wat je ten goede zal komen in alle racegames. Alleen die stem...



Enfin, ik ben uiteindelijk maar aan een seizoen begonnen. Een seizoen bestaat uit 15 races met een minimum van 10 laps per race. Dat lijkt een hoop maar aangezien de laps nogal kort zijn valt het mee. Ook hier heb je weer de keuze uit 27 coureurs en 3 moeilijkheidsgraden. Spijtig genoeg maakte dit mij ook niet al te enthousiast. Steeds maar weer die ovals gaat na een tijdje vervelen. Je krijgt steeds het gevoel alsof je op een en hetzelfde circuit rijdt.

De laatste optie is om direct aan de welbekende Indianapolis 500 te beginnen. De 500 staat voor de 500 mijlen die je moet afleggen. Een volle race is dus 200(!!!) rondjes. De default staat op kwart race, dat is alsnog een stevige 50 rondjes.