DVD: Hakkûhbar - Vet Heftig!

Op de klanken van Swiebertjes' introtune scoorde Hakkûhbar in 1996 een wereldhit in Nederland met Gabbertje. Later werd dit trucje nog eens rustig over gedaan met Supergabber en, in mindere mate, Gabbersaurus. Het hoogtepunt voor Hakkûhbar kwam tijdens de TMF Awards van 1996 toen een goed gevulde Statenhal compleet uit z'n dak ging op de klanken van Gabbertje.

Om hier nu een hele DVD mee te vullen is wat weinig, moeten ook Bob Fosko en Ruben van der Meer, de godfathers van Hakkûhbar, beseft hebben. Vandaar dat we, naast videoclips en het optreden op de TMF Awards, ook onder meer Tatum Dagelet en, heel kort Lingo presentatrice Nance (die toendertijd een hit had met Kiss It) zien opdraven in een complete documentaire over de opkomst en ondergang van Hakkûhbar.

We zien bijvoorbeeld Gabbertje in de muziekwinkel ("Ik wil nu wel instrument hebben weet je, want die jongens van 3T spelen ook allemaal zelf"), Gabbertje die zijn liefde verklaart aan Brenda (Tatum Dagelet) en Gabbertje op bezoek bij de platenmaatschappij. Dit alles is overgoten met een typisch Bob Fosko (bekend van de Raggende Manne) sausje. Veel platte humor dus.

Wat helaas een beetje mist is de humor waar Ruben van der Meer, samen met Horace Cohen, enkele jaren later groot mee werd in programma's als Live Opgenomen en Frøland: absurdisme op zijn best. De grootste grap die er nu op de DVD te bekennen valt is de grootheidswaanzin van Gabbertje; een grap die ruim een uur duurt.

Want er valt echt maar bar weinig te lachen als Gabbertje probeert om Marco Borsato wat zangtips bij te brengen, als Gabbertje het met Tjeerd Oosterhuis van Total Touch op een akkoordje gooit (Oosterhuis: "Ik heb thuis nog een paar van de nieuwste Nikes uit Amerika staan") of als Gabbertje in een verlaten Walibi (nu Six Flags) wanhopig probeert om handtekeningen te slijten. Het is allemaal nogal flauw en vooral heel voorspelbaar.

Daar dient bij vermeld te worden, dat de complete documentaire in zwart-wit is gefilmd en dat de acteerprestaties van het trio Van der Meer, Fosko en Vleming ('Boom Boom Bart') bedroevend zijn. De documentaire krijgt zo een wel erg amateurisch uiterlijk.

Wat er dan nog overblijft zijn de videoclips, die acht jaar na dato nog wel een glimlach op het gezicht weten te toveren. Ook deze clips heb je echter na één keer wel gezien en kun je daarna weer voor acht jaar in de kast leggen. Opmerkelijk is de clip Ratzekahl, een Duitse versie van de hit Gabbertje; een nummer dat rond 1996 vanwege de grappige teksten zeker ook een hit had kunnen worden.

Niet onbelangrijk om te vermelden is dat Vet Heftig! het niet op elke DVD-speler even goed doet. Ik heb hem geprobeerd op een Provision speler en een (duurdere) Philips en uitgerekend op de Philips DVD-speler was er geen beeld te zien. Ook de DVD speler in m'n computer pikte de DVD niet op.