The Levitron, de 'Anti-Zwaartekracht tol'

Wat je moet doen om het te laten zweven
Ik las de handleiding, en het bleek dat het nog niet zo eenvoudig was om de tol te kunnen laten zweven. Het platform moet volledig recht staan, en de tol moet een bepaald gewicht hebben bij een bepaalde rotatie. Er zijn ringetjes inbegrepen die je over de tol kunt schuiven. Hierdoor wordt de tol iets zwaarder. De ringetjes varieren van 3 gram tot 0,1 gram. Erg gevoelig dus, dacht ik.

Ik deed er een 3 gram ringetje op, een 0,4 en een 0,3 gram, en het afsluitringetje dat ze er niet afvliegen. Het moeilijkste was de tol te draaien. De tol laat je draaien op het plastic dekseltje, en dit dekseltje moet je langzaam omhoog tillen tot het tolletje in een evenwichtspositie zit. Daarna doe je het dekseltje naar beneden en haalt het weg. De tol blijft wonderbaarlijk zweven, als een UFO.

Maar door de sterke magnetische velden vloog de tol alle kanten op. Na twintig pogingen had ik het eindelijk onder de knie. Je moet de tol goed in het midden van het platform houden en het staafje zo ver mogelijk beneden vastpakken. Dan draai je op een manier dat de tol niet te veel een kant opschiet. Door het magnetische veld blijft de tol dan automatisch in het midden.

Het werkt!
Goed, dit had ik dus onder de knie, nu nog het afstellen. Het bleek namelijk dat het platform niet geheel recht stond. Daardoor zweefde de tol de kant op naar de kant die te laag stond. Na tien keer calibreren bleef de tol in het midden zweven, maar viel steeds recht naar beneden op het plaform. Dus ik verwijderde de 0,3 gram en verving deze door een 0,2 gram. En ja hoor! De tol bleef ongeveer een minuut zweven! Wonderbaarlijk, je kon je hand eronderdoor halen en er overheen. Je kon er een glas omheen doen, hij bleef gewoon zweven. Bij opmeting hoe hoog de tol zweefde bleek dit 11 centimeter te zijn.

Het bleek dat de rotatie van de tol en het gewicht een samenhang hadden. Na enkele andere pogingen en verandering van het gewicht en de rotatie bleef de tol maar liefst 2 minuut en 30 seconden zweven. Volgens de handleiding wil de tol alleen zweven bij een rotatie van 20 tot 35 omwentelingen per seconde. Idioot snel laten draaien is dus zinloos, want boven de 35 omw/sec werkt het niet.


De tol zweeft geheel losstaand in de lucht